Nieuws

Bouterse zegt in ‘laatste woord’ niets nieuws over de Decembermoorden, waarvoor hem 20 jaar cel boven het hoofd hangt

Desi Bouterse heeft op de voorlopig laatste zittingsdag in het proces over de Decembermoorden in Suriname gebruikgemaakt van zijn ‘laatste woord’, maar geen nieuwe feiten naar voren gebracht. De krijgsraad doet op 30 augustus uitspraak. Onduidelijk blijft of Bouterse bij veroordeling direct de cel in moet.

Kees Broere
Oud-legerleider en voormalig president Desi Bouterse verlaat het gebouw van de Surinaamse krijgsraad, waar het hoger beroep dient in de strafzaak wegens de Decembermoorden in 1982. In 2019 werd hij daarvoor tot 20 jaar cel veroordeeld.  Beeld Ranu Abhelakh / ANP
Oud-legerleider en voormalig president Desi Bouterse verlaat het gebouw van de Surinaamse krijgsraad, waar het hoger beroep dient in de strafzaak wegens de Decembermoorden in 1982. In 2019 werd hij daarvoor tot 20 jaar cel veroordeeld.Beeld Ranu Abhelakh / ANP

De oud-legerleider en voormalig president is in 2019 schuldig bevonden aan de moord in 1982 op vijftien Surinaamse burgers die golden als tegenstanders van het toenmalige, door Bouterse geleide militaire bewind. Hij is toen bij verstek tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Tegen deze uitspraak is zogeheten ‘verzet’ aangetekend.

In die verzetszaak vond vrijdag in Paramaribo de zitting plaats waarin de aanklager opnieuw twintig jaar eiste en de advocaat van Bouterse vrijspraak vroeg. Vooraf had advocaat Irvin Kanhai gezegd dat Bouterse tijdens zijn laatste woord nieuwe feiten zou aandragen over de betrokkenheid van oud-kolonisator Nederland bij pogingen om het militaire bewind omver te werpen.

‘Bevooroordeeld’

Maar Bouterse (75) zei niets wat hij al niet eerder had gezegd. Hij sprak opnieuw, zonder bewijs, over ‘voorgenomen acties voor een buitenlandse invasie’. De vijftien Surinaamse slachtoffers van de Decembermoorden zouden in Bouterses optiek staatsgevaarlijke marionetten zijn geweest. Het strafproces tegen hem noemde hij daarom ‘zeer bevooroordeeld’.

Desi Bouterse gaf tegenover rechter Cynthia Valstein-Montnor van de Krijgsraad te kennen dat hij zich, bij eventuele vragen van haar over zijn laatste woord, opnieuw op zijn zwijgrecht zou beroepen. Daarop schorste de rechter de zitting en zei op 30 augustus met het nieuwe vonnis te zullen komen.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, verwacht dat Bouterse opnieuw schuldig zal worden verklaard. In de verzetszaak is volgens hem ook vrijdag niets nieuws naar voren gekomen; het was ‘een herhaling van een herhaling van een herhaling’. Advocaat Kanhai heeft al laten weten bij een nieuwe veroordeling onmiddellijk hoger beroep aan te tekenen. Die laatste zaak kan volgens Essed ‘binnen een jaar’ zijn afgerond.

Op reis in China

Bij zijn veroordeling in 2019 was Desi Bouterse als president van Suriname op reis in China. Hij werd daarom bij verstek veroordeeld en de krijgsraad heeft toen zijn gevangenneming niet gelast. Het is op dit moment nog onduidelijk of Bouterse bij een nieuwe veroordeling dit keer wel vanuit de gevangenis zijn zaak in hoger beroep zal moeten voeren.

In het verleden heeft Bouterse duidelijk gemaakt dat hij niet alleen onschuldig is, maar ook alles zal doen om buiten de gevangenis te blijven. Nu hij, sinds vorig jaar, geen president meer is, zijn volgens kenners zijn kansen hierop kleiner geworden. Advocaat Kanhai zinspeelde op de mogelijk maatschappelijke onrust die bij detentie van Bouterse in Suriname kan ontstaan en vroeg daarom de rechter om opschorting van de strafzaak. Daarvan komt het dus niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden