Bouterse wordt drugsbestrijder

De Surinaamse president Bouterse, die wegens cokesmokkel is veroordeeld, gaat zelf de drugsbestrijding coördineren. Het besluit is pikant, omdat Bouterse volgens de VS tot voor een paar jaar terug nog innige banden had met een grote drugstransporteur in Zuid-Amerika.

VAN ONZE VERSLAGGEVER STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - Ook was hij volgens Washington lang bevriend met de Guyanese drugsbaas Roger Khan.

Op advies van de Nationale Anti Drugsraad (NAR) wordt de coördinatie en evaluatie van de drugsbestrijding binnenkort overgeheveld naar de president. Nu valt deze taak nog onder de minister van Volksgezondheid. Volgens het adviesorgaan is deze nieuwe aanpak hard nodig om de strijd tegen de drugs in Suriname beter en krachtiger aan te pakken.

De leiders van de coalitiepartijen BEP en Pertjajah Luhur, waarmee Bouterse samenwerkt, erkenden dinsdag dat ze nog niet op de hoogte waren van Bouterses nieuwe rol. De oppositie reageerde negatief. 'De man die zelf een drugsveroordeling op zijn naam heeft staan, moet nu leiding geven aan de drugsbestrijding', zegt het parlementslid Winston Jessurun (DA'91) over Bouterses nieuwe rol.

Jessurun: 'Dit is echt niet verstandig. Onder de vorige regering wilde Bouterse ook in de mensenrechtencommissie van het parlement gaan zitten. Terwijl hij in de jaren tachtig de grootste mensenrechtenschender van Suriname was. Gelukkig heeft het parlement er toen een stokje voor gestoken. Schijnbaar kan deze overheveling nu gewoon zomaar plaatsvinden in dit land.'

Voorzitter Steven Afaisie van de NAR wuift de kritiek weg. 'Het volk heeft de president bij de verkiezingen vorig jaar een mandaat gegeven. Dat moeten we respecteren, evenals het instituut van de president. Je kunt toch niet vijf jaar stil gaan zitten en niets doen, omdat er een drugsveroordeling is?'

De oud-legerleider is in Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot 11 jaar cel wegens de smokkel van 474 kilo cocaïne naar Nederland. Afaisie wijst erop dat de NAR de nieuwe aanpak ook had voorgesteld onder de vorige regering. Toen gebeurde er niets.

BEP-Voorzitter Caprino Alendy wil van Bouterse weten waarom hij zijn nieuwe rol nodig acht. 'Zolang hij goede argumenten heeft en zich aan de regels houdt, is hier niets op tegen', zegt hij.

Uit WikiLeaks-stukken blijkt dat Bouterse na zijn Nederlandse veroordeling mogelijk is doorgegaan met de drugshandel. In 2006 meldde de Amerikaanse ambassade dat Bouterse goede banden had met Eduardo Beltran. Deze belangrijke tussenpersoon in de cokehandel vanuit Colombia bezocht toen elke maand Paramaribo. Ook had Bouterse volgens de VS nauwe banden met Khan. Deze drugscrimineel werd in 2006 in Suriname opgepakt en zit nu een straf in de VS uit van 15 jaar.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden