NieuwsVerkiezingen Suriname

Bouterse wil in heel Suriname hertelling van stemmen

President Desi Bouterse wil dat in heel Suriname de stemmen opnieuw worden geteld. Dat heeft hij donderdagmiddag laten weten. Volgens Bouterse is er door zijn partij, de NDP, geen fraude gepleegd. Zijn critici vrezen dat juist een hertelling onder controle van Bouterses overheid tot fraude zal leiden.

Chan Santokhi, oppositieleider van de VHP, en Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, maken zich zorgen over het verloop van het tellen van de stemmen van de parlementsverkiezingen.  Beeld ANP
Chan Santokhi, oppositieleider van de VHP, en Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, maken zich zorgen over het verloop van het tellen van de stemmen van de parlementsverkiezingen.Beeld ANP

Die angst heeft te maken met gebeurtenissen in de nacht van woensdag op donderdag. Toen is in de sporthal in de hoofdstad Paramaribo waar stemmen worden bewaard, gezien dat dozen met uitslagen zijn weggehaald. De voltallige oppositie tekende hiertegen eerder donderdag fel protest aan.

Een van de mensen die volgens getuigen bij de nachtelijke dozen-actie betrokken was, is een kleinzoon van Desi Bouterse. De huidige president heeft volgens de voorlopige uitslag met zijn partij tien zetels verloren en is daarmee de meerderheid kwijt in het parlement, dat later zal stemmen over een nieuwe president.

Eerder heeft de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) gezegd dat de volledige uitslag bij haar bekend is. Deze dient echter niet door het OKB publiek gemaakt te worden, maar door het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarover Bouterse nu nog de controle heeft.

‘We kunnen niet meer wachten. Het OKB moet nu optreden’, zei Chan Santokhi, de leider van de VHP, de partij die met twintig zetels de grootste lijkt te zijn geworden. Op zijn persconferentie waren ook de leiders van de oppositiepartijen ABOP, NPS en PL aanwezig. Volgens ABOP-leider Ronnie Brunswijk is het duidelijk dat de partij van Bouterse poogt te frauderen.

De oppositie heeft ook de internationale waarnemers van de regionale organisaties Caricom en OAS van haar zorgen op de hoogte gebracht. De waarnemers lieten eerder weten tevreden te zijn over het verloop van de dag van de verkiezingen, afgelopen maandag, maar hebben besloten langer in Suriname te blijven.

Kenners zien hertelling als een klassieke actie uit het handboek van verkiezingsfraudeurs. Bouterse, de man die eind vorig jaar in eerste aanleg is veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982 en nu de verkiezingen dreigt te verliezen, schept met zijn regering bewust zelf chaos, om vervolgens hertelling af te dwingen en daarop invloed uit te oefenen.

Ook bij een definitief verlies kan de NDP van Bouterse het stemmen over een nieuwe president in het parlement laten vastlopen, omdat de oppositie daarvoor niet over de vereiste tweederde meerderheid beschikt. Een stemming die vervolgens in een zogeheten Verenigde Volksvergadering zou plaatsvinden, is door Bouterse-aanhangers mogelijk makkelijker te manipuleren.

Lees ook

Bouterse probeert verkiezingen in ‘blut’ Suriname te winnen
Desi Bouterse aast op een derde termijn als president van Suriname. Om kiezers over te halen maandag op zijn partij te stemmen gaf hij ze, dankzij Chinees geld, de Bouterse Highway: een weg van tien kilometer lang. Als dat niet genoeg zal blijken heeft hij misschien alleen nog maar de keus tussen verkiezingsfraude en de gevangenis.

‘Sheriff’ Santokhi krijgt niet alleen Bouterse, maar ook een falende economie op zijn bord
Als commissaris van politie en minister van Justitie boekte Chan Santokhi successen in de strijd tegen de misdaad. Bouterse noemde hem ‘de sheriff’, maar ook het schoothondje van Nederland. Dat schoothondje heeft Bouterse nu verslagen, en moet als nieuwe president van Suriname orde op zaken gaan stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden