Bouterse tast beveiliging rechters aan

AMSTERDAM - Maatregelen van de regering-Bouterse die de beveiliging van rechters aantasten, hebben in Suriname tot grote beroering geleid onder politici en nabestaanden van de Decembermoorden.

Desi BouterseBeeld afp

Tientallen politieagenten die onder meer de rechters van het Decemberproces beveiligen, worden teruggetrokken. De vergaande maatregelen komen vlak voor de hervatting, later deze maand, van het proces tegen president Desi Bouterse en nog 24 verdachten wegens de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982. Of de zitting van de krijgsraad doorgaat, is nu hoogst onzeker geworden.

Bezorgd en alert
'We zijn zeer bezorgd en alert', zegt nabestaande Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december 1982. 'Vooral omdat de hoofdverdachte het in het verleden niet zo nauw nam met de rechtsstaat.'

Oud-minister van Justitie Santokhi begrijpt de onrust. 'Dit proces moet in alle vrijheid en openheid plaatsvinden, zonder dat de rechters zich zorgen hoeven te maken over hun veiligheid. Anders kom je aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.'

Bezuinigingen
Santokhi's opvolger Martin Misiedjan bestrijdt dat de maatregelen bedoeld zijn om het proces te ondermijnen. Het terugroepen van de 63 agenten die rechters beveiligen, gebeurt vanwege bezuinigingen. De agenten moeten weer politiewerk doen.

Volgens Misiedjan moet inlichtingendienst CIVD de beveiliging overnemen. Deze valt rechtstreeks onder Bouterse. Maar of deze overbelaste dienst deze zware taak meteen op zich kan nemen, is onduidelijk.

Inbreken in de veiligheid
Vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch van het parlement begrijpt het 'inbreken in de veiligheid' van de rechters niet. 'We zullen niet toestaan dat verandering komt in een proces dat door de vorige regering in gang is gezet, namelijk een onafhankelijke rechterlijke macht.'

'Zeer onheilspellend', zegt advocaat Gerard Spong, die de regering-Venetiaan adviseerde bij de organisatie van de megazaak en de beveiliging van de rechters. 'Dat de CIVD de rechters gaat bewaken, is bij de duivel te biecht gaan. Geen zinnig mens kan instemmen met deze eerste intimidatie en provocatie van de krijgsraad.'

Ongerustheid is er ook over het feit dat de woordvoerder van het proces, Marjory Sanches, uit haar functie is ontheven. Maar volgens Misiedjan kan een ambtenaar geen woordvoerder zijn van de krijgsraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden