NieuwsSuriname

Bouterse stevent af op nederlaag, oppositieleider Santokhi de grote winnaar

De Surinaamse president Desi Bouterse en zijn NDP lijken na tien jaar regeren af te stevenen op een verkiezingsnederlaag. De VHP van oppositieleider Chan Santokhi wordt de grote winnaar. De VHP staat na het tellen van meer dan zestig procent van de stemmen op 21 van de 51 parlementszetels. De NDP volgt met 15 zetels.

Redactie
Lange rijen bij een stembureau in Paramaribo Beeld REUTERS
Lange rijen bij een stembureau in ParamariboBeeld REUTERS

Dit blijkt uit tellingen van diverse media in Suriname. Santokhi, oud-minister van Justitie en al jaren een van de grootste tegenstanders van Bouterse, heeft met deze uitslag de grootste kans om Bouterse op te volgen als president. Hij heeft wel de steun van andere partijen nodig, zoals de ABOP van oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk. Deze staat op 8 zetels. Het parlement kiest de president. Hiervoor is een tweederde meerderheid nodig.

De NDP-fractie is nu met 26 zetels de grootste in het parlement. De VHP, die veel hindoestaanse kiezers heeft, bezet nu acht zetels. Een andere beoogde coalitiepartner van Santokhi, de NPS die jaren werd geleid door toenmalig president Ronald Venetiaan, zou nu vier zetels behalen.

Het tellen van de stemmen begon twee uur later dan normaal omdat de stembureaus langer open zijn gebleven. Dit was nodig omdat de coronamaatregelen voor meer vertraging bleken te zorgen dan van tevoren was ingeschat. Ook een aantal organisatorische problemen heeft bijgedragen aan de vertraging.

Overigens bleek dat de boodschap van de verlenging van de openingstijden niet alle stembureaus had bereikt. In Suriname zijn in totaal 639 stembureaus. De uitslagen worden per stembureau bekendgemaakt.

Fraude

Volgens de grootste oppositiepartij VHP zullen deze verkiezingen de historie ingaan als de slechtste ooit in het land gehouden. Dat staat in een verklaring van de VHP. Het Anti Fraude Platform heeft in de afgelopen uren meer dan vijftig gevallen van mogelijke fraude geïnventariseerd.

Het gaat onder meer om het te laat openen van een stembureau, het verwijderen van mensen van politieke partijen bij stemlokalen, toepassen van vertragingstactiek bij de stembureaus met lange rijen als gevolg en het verstrekken van ongetekende of ongestempelde stembiljetten waardoor deze ongeldig kunnen worden verklaard.

Na het bekend worden van de langere openstelling van de stembureaus riep VHP-leider Santokhi mensen op gebruik te maken van de extra tijd om te gaan stemmen. ‘Het mag niet zo zijn dat mensen hun stemrecht verliezen door mismanagement en slechte organisatie’, zo zei hij.

De voorvallen zijn gerapporteerd aan het Onafhankelijk Kiesbureau en het ministerie van Binnenlandse Zaken met verzoek om correctie. Ook de organisatie van internationale waarnemers is geïnformeerd.

Nooit zoveel ellende gezien

Een stembureau werd zelfs enige tijd gesloten vanwege chaotische taferelen. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zei tegen de krant De Ware Tijd dat het ‘een chaos’ is. ‘Bij elke verkiezing heb je vlekjes, maar deze zijn net een grote plas olie die zich uitspreidt in de zee’, aldus Jennifer van Dijk-Silos. Ze benadrukt dat de chaotische situatie precies de reden is waarom de verkiezingen door een onafhankelijke autoriteit moeten worden georganiseerd. ‘In mijn twintigjarige carrière bij het OKB heb ik nog nooit zoveel ellende gezien.’

Lees verder

November 2019 Veroordeling Bouterse is overwinning voor de rechtsorde: ‘Vrouwe Justitia is rechtop komen te staan

December 2019 Biedt de veroordeling van Bouterse ook ruimte voor verzoening?

Januari 2020 Suriname houdt de adem in nu Bouterse voor de rechter moet verschijnen

Februari 2020 Demonstraties in Paramaribo: Surinamers zijn ‘plundering’ door regering-Bouterse beu

Mei 2020 Bouterse probeert verkiezingen in ‘blut’ Suriname te winnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden