'Bouterse komt proces in eigen land beter uit'

De advocaten van Bouterse hebben weer iets nieuws bedacht om de oud-legerleider uit handen van de Nederlandse justitie te houden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM/PARAMARIBO

Wanneer zo'n gerechtelijke procedure in Suriname wordt afgerond vóórdat de Nederlandse strafzaak tegen hem begint, geldt het beginsel ne bis idem: niemand kan twee keer voor dezelfde feiten worden vervolgd, ook niet in het internationale strafrecht.

De 'nieuwe strategie' van Bouterse werd dinsdag uit justitiële bron opgetekend door NRC-Handelsblad en wordt ontkend noch bevestigd door zijn Nederlandse raadsman mr. A. Moszkowicz.

In theorie zou het de Nederlandse procedure tegen Bouterse inderdaad kunnen frustreren, zegt advocaat G. Spong, die net als Moszkowics bedreven is in het bedenken van juridische achterdeurtjes. Over de kans van slagen heeft hij echter twijfels.

Vrijwel niemand lijkt de nieuwe optie van Bouterse erg serieus te nemen. Volgens de Surinaamse oud-minister van Justitie mr. S. Girjasing is het 'vrijwel uitgesloten' dat het Surinaamse justitie-apparaat zich er zomaar voor zou lenen.

'De Surinaamse rechters zijn nog steeds integer en onafhankelijk. Een dergelijk onderzoek zou op een gedegen manier in behandeling worden genomen en dat zou veel tijd kosten', zegt hij in een reactie.

Om succesvol te kunnen zijn, zou de Surinaamse veroordeling binnen enkele maanden - want vóór afronding van het Nederlandse gerechtelijk vooronderzoek - moeten worden uitgesproken. Dat is volgens Girjasing in de huidige Surinaamse situatie volstrekt uitgesloten.

De Surinaamse rechterlijke macht voert op dit moment juist een frontaal gevecht met de regering wegens de politieke benoeming van de president A. Vedema van het gerechtshof en een minder omstreden benoeming van procureur-generaal H. Rozenblad. Alle rechters en advocaten weigeren nu met hen samen te werken. Girjasing: 'En met alleen een president van het hof en een procureur-generaal red je het niet.'

Girjasing was tijdens de vorige regering-Venetiaan voorstander van berechting van Bouterse in Suriname zelf, op voorwaarde dat het hele CoPa-dossier aan de Surinaamse justitie zou worden overgedaan. Dat is nooit gebeurd, zegt hij. 'Men heeft nog niet de helft willen laten zien van wat men heeft. En in die helft zat geen spoor van bewijs.'

Ook Spong wijst op het verzet van de Surinaamse rechters, die onlangs zelfs de straat op gingen voor een demonstratie tegen de politieke benoeming aan het hof. 'Dat zie ik hun Nederlandse collega's nog niet doen en lijkt me het ultieme bewijs van hun integriteit.'

Bovendien, zegt Spong, kan de Nederlandse rechter een kennelijke veroordeling in Suriname waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan wanneer die duidelijk gegrond is op een nep-procedure. Zo is bij het Joegoslavië-tribunaal ook een uitzondering gemaakt voor het ne bis in idem-beginsel wanneer de gerechtelijke procedure in Joegoslavië de toets der kritiek niet kan doorstaan, aldus de raadsman.

Advocaat I. Weski van een van de andere drie CoPA-verdachten reageert verbaasd op de strategische plannen van de Bouterse-verdediging. 'Ik ken de juridische mogelijkheid wel, maar dit is helemaal nieuw voor me.' Over de kans van slagen laat ze zich liever niet uit.

Weski volgt een andere strategie: zij gaat bezwaar aantekenen tegen het volgens haar onvolledige proces-verbaal dat de advocaten inmiddels hebben gekregen. 'Dat dossier zou volledig moeten zijn, maar is dat bij benadering nog niet. Het onderzoek is begonnen in 1989 en de vroegste stukken zijn uit 1992. Ik wil eerst weten wat er in de voorgaande periode allemaal is gebeurd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden