Bouterse halveert begroting van Suriname

Regering en inwoners van Suriname zullen de buikriem verder moeten aanhalen. Voor het komende jaar is de begroting ongeveer gehalveerd. Dat zei president Desi Bouterse in zijn jaarrede in het Surinaamse parlement.

Desi Bouterse in juli, net na zijn herverkiezing. Beeld reuters

Was er voor 2015 nog 2,3 miljard euro (9,2 miljard Surinaamse dollar) begroot om uit te geven, voor 2016 is er maar 1,2 miljard Euro (4,9 miljard Surinaamse dollar) beschikbaar. Bouterse heeft geen andere keus. De lage prijzen van olie en goud, producten waar de Surinaamse economie voor een belangrijk deel op draaien, zijn de oorzaak van sterk gedaalde inkomsten. Omdat dit de komende twee jaar naar verwachting niet zal verbeteren, kan de regering niks doen dan bezuinigen.

Toch had de Surinaamse president woensdag ook goed nieuws te brengen. Zijn regering en het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa zijn het eens geworden over een doorstart van de voor Suriname zo belangrijke bauxietindustrie. Alcoa gaat Suriname na een verblijf van bijna 100 jaar weliswaar verlaten, maar zal het land helpen met een doorstart van de bauxietindustrie, de grondstof voor aluminium. Het bedrijf en de regering zullen op zoek gaan naar investeerders die bereid zijn de benodigde 3 miljard Amerikaanse dollar te investeren. Met de doorstart zal het verlies van werkgelegenheid en inkomsten kleiner zijn dan werd gevreesd.

Ook sprak Bouterse over een andere grote opdracht waar Suriname voor staat. Het land moet zich voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Suriname is een van de landen op de wereld waar de kustvlakte dreigt onder te lopen. De regering wil de kustverdediging aanpakken door dijkenbouw en de aanplant van mangroven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.