Bouterse betuigt voorlopig nog geen spijt

Desi Bouterse ziet voorlopig af van het publiekelijk vragen om vergeving voor onder andere de Decembermoorden van 1982 in Fort Zeelandia. Dat meldt de Volkskrant.

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Dit zegt Bouterses geestelijk leidsman, de Surinaamse bisschop Steve Meye, tegen de Volkskrant. De ex-legerleider stelde Meye onlangs in een gesprek op de hoogte van zijn besluit. ‘Je zag aan hem dat hij teleurgesteld was over de reacties, onder andere dat het niet meer dan een show zou zijn’, aldus Meye, die de pinkstergemeente Gods Bazuin leidt.

Meye (45) kondigde twee weken geleden aan dat Bouterse kort na zijn beëdiging op 12 augustus publiekelijk vergeving zou vragen voor en berouw zou tonen over alle doden die na de coup van 1980 zijn gevallen. Dit had moeten gebeuren tijdens een massale verzoeningsdienst van Gods Bazuin, die Meye zou houden op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.

Nabestaanden van de 15 prominente Surinamers die op 8 december 1982 door het leger werden geëxecuteerd, reageerden echter meteen afwijzend. Ze wezen er onder andere op dat Bouterse nu al bijna drie jaar weigert te verschijnen voor de krijgsraad die de 25 verdachten berecht.

Vloek doorbreken

Meye: ‘We wilden met deze dienst de vloek doorbreken die op Suriname rust. Bouterse was oprecht, het was gemeend. Zijn motieven waren zuiver. Maar er is zo negatief op gereageerd. Dit gebaar wordt door sommigen in Suriname niet geapprecieerd. Er is nog zoveel wrok en bitterheid. Dat heeft mij behoorlijk verrast. Nog voor Bouterse iets heeft gedaan, wordt er al geoordeeld. Hij is geen robot, hij is ook een mens.’

Volgens Meye is de spijtbetuiging van Bouterse niet van de baan. ‘Tegen mij heeft hij gezegd om het later dit jaar te doen’, zegt Meye. ‘Maar er is nog geen datum vastgesteld.’

Bouterse is al sinds zijn ‘bekering’ in 1999 aangesloten bij Gods Bazuin, een van de oudste pinkstergemeenten van Suriname. Opmerkelijk is dat Meye ook een nabestaande is: zijn oom was een van de militairen die bij de staatsgreep werd doodgeschoten door medesergeanten van Bouterse.

Bouterses advocaat, Irwin Kanhai, vindt het publieke tonen van berouw niet nodig omdat de oud-bevelhebber in zijn ogen onschuldig is. Bouterse moet een dag na zijn inauguratie, verschijnen in Fort Zeelandia om uitleg te geven over de gebeurtenissen.

Meye: ‘De vergeving heeft niets te maken met de rechtszaak. Die moet gewoon doorgaan. Dit is iets geestelijks. Bouterse wil oprecht het Surinaamse volk en de nabestaanden van alle slachtoffers vergeving vragen dat hij indertijd verantwoordelijk was.’

Bouterse na zijn verkiezing tot president (Reuters) Beeld
Bouterse na zijn verkiezing tot president (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden