nieuws

Bouterse beroept zich op zwijgrecht in proces decembermoorden

De Surinaamse ex-president Desi Bouterse beriep zich vrijdag op zijn zwijgrecht tijdens het proces over zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Hij maakte ook geen gebruik van zijn recht om getuigen op te roepen.

Redactie
De Surinaamse oud-legerleider en ex-president Desi Bouterse komt eind maart aan bij de rechtbank. Beeld ANP
De Surinaamse oud-legerleider en ex-president Desi Bouterse komt eind maart aan bij de rechtbank.Beeld ANP

Het zwijgen van de voormalige legerleider Bouterse kwam als een verrassing. In november 2019 werd hij bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij tekende verzet aan, waardoor de krijgsraad de zaak opnieuw in behandeling moest nemen. De zitting van vrijdag was juist bedoeld om Bouterse de mogelijkheid te geven zijn kant van de zaak te vertellen. Toen Bouterse daar geen gebruik van wilde maken, besloot de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, de zitting te verdagen naar 31 mei.

Bouterses advocaat Irwin Kanhai legde na afloop van de zitting aan journalisten uit waarom Bouterse zich niet heeft laten verhoren. ‘Er zijn genoeg verhoren geweest, er is niks toe te voegen aan het verhoor van 2004, het is nu zestien jaar later. Dat verhoor houdt nog steeds stand. Je kan je ook niet altijd herinneren wat je toen gezegd hebt’, aldus Kanhai.

Voor advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden vertegenwoordigt, was het zwijgen van Bouterse goed nieuws. Het betekent volgens hem dat de zaak nu in een stroomversnelling komt en richting einde gaat.

Hij verwacht dat het OM en de advocaat van Bouterse op 31 mei aan het woord komen. Op de daaropvolgende zitting zal Valstein-Montnor dan het vonnis kunnen uitspreken. Bouterse heeft daarna de mogelijkheid in hoger beroep te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden