Bouteflika zet Algerijnse verzoening door
De Algerijnse regering heeft zondag een wetsontwerp goedgekeurd om moslimrebellen amnestie te verlenen. Een dag eerder kondigde president Abdelaziz Bouteflika aan dat op 5 juli, de Algerijnse onafhankelijkheidsdag, duizenden militante moslims uit de gevangenis zullen worden vrijgelaten in het kader van de nationale verzoening....
Volgende week zal het parlement zich over de amnestiewet buigen. De president zei dat er ook een referendum over het voorstel komt. Als het volk de wet afwijst, zal Bouteflika aftreden. 'Ik ben hier niet om de stoel warm te houden. Ik ben gekomen om een missie te volbrengen.'
Bouteflika woonde zaterdag een economisch forum bij in het Zwitserse Crans-Montana. Het was zijn eerste buitenlandse bezoek sinds hij op 15 april tot president werd gekozen, nadat alle andere kandidaten zich wegens fraude hadden teruggetrokken.
Tijdens een persconferentie in Genève zei hij dat slechts zij met een 'ondersteunende' rol in de in 1992 begonnen islamitische rebellie in aanmerking komen voor amnestie. Vergiffenis voor moordenaars en verkrachters is uitgesloten. 'Er is geen sprake van dat zij die gestorven zijn, vergeten worden', zei Bouteflika, in een duidelijke poging de families van slachtoffers te behagen. Vier verenigingen voor de 'slachtoffers van terrorisme' hebben hun steun aan Bouteflika's initiatief gegeven. De leden van het Nationale Comité tegen het Vergeten en het Verraad zijn mordicus tegen iedere vorm van dialoog met de islamisten. Volgens mensenrechtenorganisaties zitten 20 duizend militante moslims vast.
De verzoeningsmaatregelen van Bouteflika volgen op een recente beslissing van de AIS, de gewapende tak van het Islamitisch Heilsfront FIS, om definitief een einde te maken aan de strijd.
Volgens Bouteflika zijn sinds 1992 honderdduizend Algerijnen bij de strijd omgekomen en zijn een miljoen mensen op een andere manier slachtoffer van het geweld. Dit is een opmerkelijke uitspraak, aangezien de Algerijnse autoriteiten het aantal doden tot nu steeds op 30 duizend hielden.
De radicale Gewapende Islamitische Groepen (GIA) hebben aangekondigd zich niets aan te trekken van het akkoord met het AIS. De GIA kondigden vorige week zelfs een verheviging van hun acties aan, niet alleen in Algerije, maar ook tegen landen die Bouteflika steunen. Dagelijks vallen nog steeds doden door acties van de islamistische strijders.