Bouman GGZ betaalt eigen bijdrage voor zijn patiënten

Bouman GGZ kan niet langer toezien hoe patiënten verstoken blijven van noodzakelijke hulp en kunnen ook niet wachten op reparatie van beleid. Hierom heeft Bouman GGZ op aandringen van haar Cliëntenraad besloten, de eigen bijdrage voor hun 400 patiënten in 2012 te vergoeden, onder de voorwaarde dat zij de behandeling afmaken.

© THINKSTOCK

Op deze wijze kan grote gezondheids- en maatschappelijke schade alsook de hiermee gepaarde oplopende zorgkosten, worden voorkomen. 'Wij voelen ons in een oneigenlijke positie gedwongen', aldus een woordvoerder van Bouman GGZ. 'De overheid is verantwoordelijk voor dit falende beleid en zij is ook verantwoordelijk voor de aanpassing van het beleid. Wij zien echter geen andere mogelijkheid dan om nu restitutie van de eigen bijdrage te verlenen'. Middels een alarmbrief die is verzonden aan de zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en de Tweede Kamer hoopt Bouman GGZ hen te overtuigen om de chaos zo snel mogelijk te beëindigen. Voorzitter van de raad van bestuur van Bouman GGZ Sjef Czyzewski: 'Er moet meer rekening gehouden worden met kwetsbare mensen. In de nieuwe politieke situatie worden veel zaken heroverwogen. De eigen bijdrage in de GGZ zou hier onderdeel van moeten zijn.'

Grote onrust
Naast het feit dat patiënten afhaken omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen, zorgt de onduidelijkheid omtrent de inning van de eigen bijdrage voor grote onrust onder patiënten. Patiënten weten niet waar zij aan toe zijn. Vragen van patiënten over hoe of wanneer te betalen, over mogelijkheden voor betalingsregelingen, blijven onbeantwoord. Zorgverzekeraars kunnen nog geen duidelijkheid bieden. Uit angst voor schulden ziet men af van behandeling of wordt een reeds gestarte opname of behandeling beëindigd.

Chaos
De chaos rondom de inning van de eigen bijdrage komt niet onverwachts. In september 2011 verzocht Zorgverzekeraars Nederland om een verantwoorde uitvoering en gaf tegelijkertijd aan dat 2012, met name voor de eigen bijdrage verblijf, niet haalbaar was. Twee maanden later stellen Zorgverzekeraars Nederland en GGZ Nederland dat de inning in 2012 gewoonweg niet uitvoerbaar is. Ondanks deze belangrijke signalen heeft de minister van VWS haar beleid toch doorgezet. Czyzewski: 'Wij hebben veel waardering voor het initiatief van een aantal gemeenten om de eigen bijdrage GGZ middels een collectieve zorgverzekeringspolis af te kopen. De praktijk laat helaas zien dat deze maatregelen niet iedereen kunnen helpen en de onduidelijkheid voor burgers hiermee ook toeneemt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.