Boulez, Van Bouwel, Popa

Een naaktmodel als muze van een schilder, Limburgse auteurs, hét verdwenen foto rolletje ( 2de druk), de muziek van Pierre Boulez en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld .
Beeld .

Een Vlaams meisje wil schildersmuze worden. 'Ik zou aan mezelf schaven tot iemand in mij de perfectie herkende en wist: dit moet bewaard blijven.' Ze begint als naaktmodel op de kunstacademie. Als er een liefde opbloeit tussen haar en de schilder Torven, kent die haar lichaam al spoedig, maar kent hij haar daarmee ook? Dat onderzoekt Mila in De muze en het meisje, het debuut van Katrijn van Bouwel (Leuven, 1981).

null Beeld .
Beeld .

Een mislukte copywriter uit Amsterdam, Alco van Puffelen wiens verre voorvader Adriaen Jans stierf tijdens het Beleg van Antwerpen, haalt het in zijn hoofd om naar Vlaanderen te trekken, met het grootse doel om de twee landen weer samen te brengen. In de De verovering van Vlaanderen beproeft Stefan Popa (uit Baarn, 1989) het genre van de literaire komedie.

null Beeld .
Beeld .

De afgelopen vijfentwintig jaar worden in vogelvlucht doorgenomen. Misschien is dat slotstuk ook te snel geschreven: zo verscheen van Connie Palmen (Sint Odiliënberg, 1955) het debuut De Wetten bij Prometheus en niet bij De Bezige Bij, zoals Ben van Melick schrijft in Geschiedenis van de literatuur in Limburg. Veel aandacht voor een schat aan auteurs die niet vergeten mogen worden, zoals Pé Hawinkels en Jan Hanlo, maar ook Betsy Perk, Louis Lamberts Hummelbrinck en Jan Michiel Dautzenberg, tot aan Hendrik van Veldeke toe. Imponerend is de kennis van de samenstellers. Zo wordt zelfs vermeld dat de schrijver en schilder Jacobus van Looy, die eind 19de eeuw kort in de Maatstrichtse Stokstraat logeerde, met zijn vrouw heeft overwogen zich metterwoon in Zuid-Limburg te vestigen, in Spaubeek. 'Hun keuze viel uiteindelijk op Soest.' De spijt is voelbaar.

null Beeld .
Beeld .

Op de flaptekst van En ik herinner me Titus Broederland staat dat Auke Hulst reisschrijver is en voorman van de band De meisjes. Maar hij is bekender als NRC-recensent en romanschrijver. In zijn vijfde moeten de tweelingbroers - de 'duivelskinderen' Titus en de verteller - het afgelegen bos waar ze wonen ('Wie in het bos kwam, moesten we doden') verlaten voor het vijandige platteland.

null Beeld .
Beeld .

Over het mislukte fotorolletje uit Srebrenica, en over de warboel van intriges en rookgordijnen rond het verdwijnen van dit mogelijke bewijsmateriaal van oorlogsmisdaden, schreef Edwin Giltay in 2014 De doofpotgeneraal. Nadat een 'defensiespionne' een kort geding aanspande, kreeg hij een spreek- en publicatieverbod. In hoger beroep is dat herroepen, zodat nu een uitgebreide tweede druk verschijnt, met een nawoord van Hans Laroes en aanbevelingen van onder anderen Harry van Bommel en Jan Pronk.

null Beeld .
Beeld .

'IJsman met gloeiend hart voor muziek', schreef de Volkskrant bij de dood van de Franse componist en dirigent Pierre Boulez, die 5 januari 2016 op 90-jarige leeftijd overleed. In Een meester zonder hameronderzoekt Emanuel Overbeeke de betekenis van Boulez voor de 20ste-eeuwse muziek; een strenge, lucide geest die louter op olympische hoogten leek te verkeren, maar die zich evengoed inzette voor de muziek van Frank Zappa. Het fraaie omslagbeeld is een detail uit Toon Teekens schilderij I love the music of Pierre Boulez.

Lichamelijk gezien is de mens een treurig geval. 'In een hand-tegen-poot, hand-tegen-klauw-gevecht zou ieder dier van zijn formaat een maaltijd aan hem hebben', schrijft Tom Wolfe. 'Toch beheerst de mens ze allemaal, dankzij zijn superkracht: taal.' In Koninkrijk van de taal inventariseert Wolfe de theorieën over de oorsprong van taal - en stelt hij onthutst vast dat de wetenschap de fundamenteelste vragen over ons spraakvermogen niet heeft weten te beantwoorden. Kop-van-jut is 'de grootste naam in de geschiedenis van de linguïstiek', de Amerikaanse taalfilosoof en politiek activist Noam Chomsky, wiens 'universele grammatica' volgens Wolfe op de schroothoop kan.

null Beeld .
Beeld .

Je zoon van 14 kijkt naar seks op internet - hoe reageer je? Je dochter van 15 vraagt of haar vriendje mag blijven slapen - wat is het goede antwoord? Hete hangijzers in de opvoeding behandelt Goedele Liekens in Help mijn kind denkt aan seks, met veel cijfers, statistieken, tips en goede raad: 'Laat je niet tegenhouden door rollende ogen van zoon of dochter. Kinderen draaien voor het minste met hun ogen en erkennen niet graag dat ze iets niet weten.'

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden