Bouillon van een prachtig beest

Er ging een schok door de winkel. Het is nu alweer meer dan drie jaar geleden. Blikken soep! Niet in een alledaagse winkel maar bij de natuurkruidenier....

Tekst Wouter Klootwijk

Het moest niet gekker worden in de natuurvoeding. Maar het werd gekker. De biologische soepen van Biostrada waren ook nog eens opvallend lekker. Dat was men niet gewend. Biologische conserven smaken mees tal niet bepaald goed voor het goede doel.

Dat zat Michel Jansen dwars. Hij is in zijn vrije tijd ondernemer en ontwikkelaar van receptuur voor beter smakende biologische producten. Autodidact. Hij heeft in natuurvoedingswinkels gewerkt en stoorde zich eraan dat biologische en vegetarische producten niet goed smaken. En er was meer. Legkippen bijvoorbeeld, moe geworden van het biologische eieren leggen, werden soepkippen en verdwenen met niet-biologische vriendinnen in de kookpotten van de industrie. Maar van biologische soepkippen zou apart biologische bouillon getrokken kunnen worden. Jansen ontwikkelde met vrienden receptuur, vond een soepfabrikant die zijn inblikkerij voor een paar blikken biologische kippenbouillon wel een keer op z'n kop wilde zetten. Zo kon drie jaar geleden de eerste kippenbouillon onder natuurwinkeliers worden uitgedeeld. Met op het etiket een kleurrijke fiere haan, overgenomen van een zeventiende-eeuwse prent. Een geweldige bouillon.

Maar het heeft even geduurd voor dat tot meer dan drie consumenten doordrong. De mooie haan op het etiket deed veel mensen pijn. Er kwamen meer blikken soep, ook vegetarische , maar een erwtensoep die zo goed is dat men gek zal zijn om nog zelf zo'n soep te maken, kreeg een lieflijk biggetje op het etiket. Zonder gerookt spek en wat varkensvlees is zo'n soep gewoon niet lekker genoeg, stelde Jansen vast en als je er een beest in stopt moet je dat er duidelijk opzetten, vooral in natuurwinkels, want voor je het weet denkt de klant dat hij veilig vegetarisch inkoopt.

De Biostrada-soepen zijn in het alternatieve boodschappencircuit inmiddels een begrip.

Omdat ze opvallen om hun kwaliteit. Maar nog steeds aarzelt Jansen of in plaats van een beest niet beter een bordje soep op het etiket kan worden afgebeeld. Meer hierover later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden