Bouillon! heeft precies wat ik van een tijdschrift verwacht

Sylvia Witteman
'Mijn drie tienerkinderen zijn vooral geïnteresseerd in voedsel als het A: véél is, B: uit een felgekleurde cellofaanverpakking komt of C: op mijn kosten besteld kan worden bij thuisbezorgd.nl, met extra frites.' Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
'Mijn drie tienerkinderen zijn vooral geïnteresseerd in voedsel als het A: véél is, B: uit een felgekleurde cellofaanverpakking komt of C: op mijn kosten besteld kan worden bij thuisbezorgd.nl, met extra frites.'Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Er zijn van die tijdschriften die je maar niet opzegt, al kom je er zelden toe ze te lezen; Bouillon! bijvoorbeeld, dat nota bene een pittige 50 euro per jaar kost voor slechts 4 nummers. Dikke nummers, dat wel.

Bouillon! (het uitroepteken stamt uit tijden dat zoiets nog 'edgy' was) gaat over eten, en dat heeft mijn warme belangstelling. Of hád, eigenlijk. Die passie is allengs wat verbleekt, met als waarschijnlijke oorzaak de teleurstellende culinaire bezieling van mijn drie tienerkinderen; die zijn vooral geïnteresseerd in voedsel als het A: véél is, B: uit een felgekleurde cellofaanverpakking komt of C: op mijn kosten besteld kan worden bij thuisbezorgd.nl, met extra frites. Ja, dan wil de lust tot het bereiden van 'verveine-gnocchi met jasmijn-yuzu-ceviche van petoncles en een krokantje van Oolong-geïnfuseerde aardpeer' je wel vergaan.

Ik sla Bouillon! toch maar weer eens open. Het eerste dat ik lees is een klacht over vieze 'bear battered fish' in Liverpool, letterlijk 'vis in berenbeslag', maar we mogen aannemen dat er 'beer battered' bedoeld wordt, bierbeslag. Eindredactie is van oudsher niet de sterkste kant van Bouillon!.

Er volgt een interview met kok Sidney Schutte, die terecht beweert dat je 'gewoon moet koken wat lekker is'. Wij zien hem dan ook op de foto bezig met een pincet, geconcentreerd fröbelend aan een bordje 'Kobocha Pompoen & Rogge, blauwe bessen, klaverzuring-karnemelk, kardamom en walnoot.' Dat gefrunnik met gereedschap uit een dokterskoffer tilt gerechten zelden op een hoger plan, weet ik uit ondervinding: ze koelen er voornamelijk van af. Het resultaat ziet er in bovenvermeld geval bovendien uit als iets dat met een emmertje uit een spoorsloot geschept is, en ook bij de ingrediënten kan ik me zo gauw niets tongstrelends voorstellen; onduidelijk is zelfs of het hier een voorgerecht of een toetje betreft.

In een volgend artikel beschrijft de auteur een restaurant in Bogota, waarin het volgende citaat: 'tussendoor krijgt de gast een handmassage van witte chocolade en rood fruit, een behandeling die hij nog gerechtenlang navoelt'. Tsja. En voort maar weer, naar een aardig stuk over de beroemde, onlangs gestorven restaurant-houder Loetje Klinkhamer, die groot is geworden door zijn biefstukken in een forse plas Blue Band te bakken en onze bezoekende koning, indertijd nog kroonprins, eens toevoegde 'Hé, plofkop, moet je nog een bier?'

Dan nóg een aardige reportage, van iemand die een week lang (semi) kant-en-klaargerechten proefde van beroemde koks als Jamie Oliver en Moshik Roth. Spoiler: het meeste blijkt niet zo best. Een aanrader, die ik kan bevestigen: de specerijmixen van Jonnie Boer zijn onberispelijk.

Daarna lees ik een stuk over een wildplukkende man in Zuid-Afrika met een baard en een knotje die een restaurant tussen de oude vissershutjes heeft dat 'Oep ve Koep' heet, waar hij zijn gasten gedroogde sardines te eten geeft die bijna niemand lekker vindt.

Tot slot bijt ik me vast in nog een reisreportage van iemand die twee pagina's huilerig uitweidt over haar rugzak vol gefermenteerde theebladeren ('Lahpet thoke is een van de lekkerste dingen die ik ooit at') die door nalatigheid van een Chinese luchtvaartmaatschappij is zoekgeraakt.

Een tikje vermoeid leg ik Bouillon! terzijde. Ik heb er toch zeker een uur in gelezen, met een mengeling van wrevel en belangstelling, en ik heb hem nog láng niet uit. Stiekem is dat eigenlijk wel ongeveer wat ik verlang van een blad. Bouillon! mag blijven.

Reageren? s.witteman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden