Botswana roept landen in regio op grenzen met Zimbabwe te sluiten

Hardste kritiek ooit op regering-Mugabe door land in regio...

Reuters en AP

JOHANNESBURG Botswana heeft de buurlanden van Zimbabwe opgeroepen de grenzen met het land te sluiten om de regering van president Mugabe tot aftreden te dwingen. ‘Als het land een week geen benzine krijgt, kan hij niet aanblijven’, zei de Botswaanse minister van Buitenlandse Zaken Phando Skelemani woensdag tegen BBC World Television. Skelemani zei dat de buurlanden tot sancties moeten overgaan, omdat bemiddeling in Zimbabwe niets heeft opgeleverd.

Het is de hardste kritiek tot nu toe van een Afrikaans land op Zimbabwe. Alleen Zambia gaf eerder openlijk kritiek op Mugabe. Zuid-Afrika hield onder de onlangs afgezette president Mbeki het buurland de hand boven het hoofd, maar koos recentelijk een hardere opstelling: de regering liet vorige week weten dat de landbouwhulp aan Zimbabwe wordt opgeschort totdat Mugabe een coalitie heeft gevormd met de oppositie, zoals is overeengekomen op 15 september.

Het overleg hierover, tussen regeringspartij ZANU-PF, oppositiepartij MDC en een afsplitsing van de MDC, is dinsdag hervat in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg. Een MDC-bron verklaarde woensdag dat het overleg ‘nergens heen gaat’. MDC-leider Tsvangirai verklaarde later de huidige Zuid-Afrikaanse president te hebben gevraagd bemiddelaar Thabo Mbeki terug te trekken, wegens diens ‘partijdigheid’ ten gunste van de ZANU-PF. De MDC verwijt die partij alle belangrijke ministersposten op te eisen. Zij wil zelf in elk geval de minister van Binnenlandse Zaken leveren. Deze gaat over de politie, die verantwoordelijk is voor veel geweld tegen oppositieleden.

De druk op alle partijen om met een akkoord te komen neemt toe naarmate de crisis in Zimbabwe verergert. Hulporganisatie Oxfam verzocht de regering dinsdag de noodtoestand uit te roepen vanwege een cholera-epidemie die in de helft van Zimbabwe slachtoffers maakt. Volgens VN-cijfers zijn sinds augustus 8.887 cholerapatiënten geregistreerd en 366 sterfgevallen. De regering zei woensdag echter de uitbraak van cholera ‘onder controle’ te hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden