Botsing van passie en rede

Gymnasiast Jörn Soerink van het Christelijk College Zeist trotseert de hitte van het moment en de gestolde bloeddorst van Euripides in een passend tenue: een T-shirt met de beeltenis van oude Grieken, en een linnen tas van een plaatselijke slagerij....

Hij heeft, in gezelschap van vijf andere fijnproevers, de Bacchae mogen fileren. Een stuk over de botsing van passie en rede. Hetgeen in het universum van Euripides gepaard ging met bandeloosheid, een overmaat aan hysterie, razernij en doodslag.

Soerink heeft zich er wel mee geamuseerd. Het idioom van de oude Grieken ligt hem wel. Als enige van zijn klas zal hij de ingeslagen weg vervolgen. Hij gaat in Amsterdam klassieke talen studeren. 'Hij is heel slim', zegt klasgenoot Jan Beuving op een toon die respect verraadt.

Hijzelf zal, als toekomstig student wiskunde, niet meer lang in de oudheid verblijven. Zijn vakkenkeuze is vooral ingegeven door de wens zich zo breed mogelijk te ontwikkelen.

Dat heeft hij gemeen met de meeste gymnasiasten, zegt docent Piet de Jong (Grieks en Latijn). 'Ze hebben er vooral lol in, en jagen niet een bepaald loopbaanperspectief na.'

De Jong prijst zich er gelukkig mee zijn belangstelling te kunnen delen met gretige leerlingen. 'In de lagere klassen pik je hen er al vaak uit. ''Dat zijn de blijvertjes'', zeggen we dan tegen elkaar.'

De blijvertjes hebben er geen enkel bezwaar tegen om na schooltijd met hun docent naar een uitvoering van een Griekse tragedie te gaan, of om zich het hoofd te breken over de schatplichtigheid van bestseller-auteur Donna Tartt aan Euripides.

De blijvertjes tonen ook hun onderlinge aanhankelijkheid. 'Op verjaardagen kom je ze altijd allemaal tegen', zegt Beuving. En na afloop van hun eerste examen stappen ze gezamenlijk de verzengende zomerhitte in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden