Botsing tussen schepen leidt tot stevig Chinees-Japans conflict

SHANGHAI Japan en China zijn plotseling verwikkeld geraakt in een hevig diplomatiek conflict over de Oost-Chinese Zee. Aanleiding is een botsing tussen een Chinees vissersschip en twee schepen van Japanse kustwacht in zeegebied dat door beide landen worden geclaimd....

Van onze correspondent Hans Moleman

De Chinese regering eiste donderdag de onmiddellijke vrijlating van schip en bemanning. Peking noemde het optreden van Tokio ‘absurd, onwettig en ongeldig’ en liet weten het niet te zullen accepteren als de Japanse justitie de kapitein wil berechten.

Staatsmedia maakten tegelijkertijd dreigementen dat Japanse bedrijven en instellingen in China op ongeregeldheden kunnen rekenen, zoals enkele jaren geleden ook gebeurde. Toen omsingelden en bekogelden duizenden demonstranten in Shanghai en Peking de Japanse diplomatieke vertegenwoordiging, met stilzwijgende steun van de politie.

‘Een golf van verontwaardiging broeit in de Chinese samenleving’, aldus de Engelstalige staatskrant China Daily gisteren. Waarnemers verwachten dat de angel er de komende dagen weer uitgetrokken zal worden. De Japanse regering verklaarde dat de zaak op kalme wijze dient te worden opgelost. De aanhouding van de kapitein is ‘bedoeld om hem te ondervragen’. De andere bemanningsleden van de vissersboot zijn ook opgebracht, maar worden niet vastgehouden. Bij de botsing werd niemand gewond.

De botsing is een van de vele incidenten tussen China en zijn maritieme buurlanden over de eilandjes aan de westrand van de Stille Oceaan. Peking heeft hierover al decennia ruzie met onder meer Vietnam, de Filipijnen en Japan. In de zeebodem zitten mogelijk grote voorraden olie en gas, en het zijn vaak rijke visgronden.

De acht onbewoonde eilandjes waarbij de nieuwe confrontatie gebeurde, worden in China de Diaoyu-archipel genoemd, en in Japan Senkaku. Ze liggen op zo’n 300 kilometer van de Chinese kust, 150 kilometer van Taiwan en bijna 400 van Okinawa. Japan nam de eilandjes in 1895 in onderstreepte vorig jaar dat ze Japans zijn en dus onder het militaire verdrag vallen met de VS. Op Okinawa zit een grote Amerikaanse luchtmachtbasis.

China en Japan touwtrekken al jaren om de rechten op olie- en gaswinning en visserijgronden in het gebied, zonder dat onderhandelingen iets opleverden. De Japanse regering ergert zich eraan dat de Chinezen ondertussen wel met olie-exploratie zijn begonnen. Maar anders dan tussen China en Vietnam is het met Japan rond Diaoyu nooit tot gewapende schermutselingen gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden