Botsing Albayrak met Pauw & Witteman 'seksistisch' en 'xenofoob'

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak, een van de vier kandidaten voor het leiderschap van de PvdA, was gisteravond te gast bij Pauw & Witteman. Maar het ging niet over haar standpunten, maar vooral over het feit dat Albayrak vrouw is en van Turkse komaf. En daar was Albayrak niet van gediend.

Volgens Albayrak deden haar standpunten er minder toe dan het feit dat ze vrouw is en van Turkse afkomst. 'Of de PvdA-leider een man of een vrouw is dat is voor mij secundair, en voor veel leden ook. Ik geloof er niets van dat mijn geslacht in mijn voordeel spreekt, en dan onderschat je de leden van de partij ook, die je beoordelen op wat je kunt', zei ze na een van de vele toespelingen van de interviewers over het geslacht van de kandidaat-PvdA-leider.

Pauw gooide het over een andere boeg: 'Maakt het uit dat u Turks bent?' Waarop Albayrak de interviewer van repliek diende: 'Dat je die vraag nog durft te stellen! Wat maakt het uit?' Pauw: 'Ik heb anders hele leuke ervaringen met Turkse vrouwen.' Albayrak: 'Met mij heb je die ervaring niet, voor de duidelijkheid.'

Krampachtig
De toon was gezet. 'Ik vind het jammer dat het nu al tien minuten over mijn afkomst gaat en nog niet over mijn plannen.' Witteman: 'Ik vind uw reactie een beetje flauw, want het maakt wel uit voor anderen.' Volgens Pauw zou Albayrak niet zo krampachtig moeten doen.

Ook toen Albayrak het over haar plannen mocht hebben, bleven de interviewers toespelingen maken. 'Het zit wel diep bij jullie, hè', zei Albayrak op zeker moment. 'Doe niet zo raar, het is wel behoorlijke sneuneuzerij van u dat u zegt dat het er niet toe doet', aldus Pauw.

Trending topic
Op Twitter moest vooral Jeroen Pauw het ontgelden. De presentator groeide meteen uit tot trending topic. Een greep uit het aanbod: 'Wat is Jeroen Pauw vanavond ten hemelschreiend slecht, xenofoob, seksistisch, gemakzuchtig en vooringenomen.' En: 'Schandelijke manier van bevragen. Kleinerend en kwetsend, bewust in de zeik te zetten. Albayrak trotseert het. Wat een sterke vrouw.'

Andere meningen op Twitter over de botsing tussen Albayrak en haar ondervragers: 'Wat een baggerinterview'; 'Weinig professioneel van Pauw'; 'Pauw is in zijn Kuif gepikt'. Maar er waren ook reacties waarin Albayrak het moest ontgelden, zoals: 'Albayrak beseft niet dat ze campagne moet voeren in plaats van de humorloze, harde politica uithangen. Kansloos.'

Kijk de hele uitzending hier terug.

Albayrak.Beeld anp
Jeroen Pauw.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden