Botsen en bekvechten over grondrechten van de islam

Scherpe vragen vuurden de radicale imam Fawaz en zijn tegenstander Afshin Ellian op elkaar af. ‘Mag je de profeet Mohammed afschilderen als een terrorist?’..

Onder zware beveiliging gingen ze gisteravond met elkaar in debat: imam Fawaz, het gezicht van de radicale islam in Nederland en ‘verlichtingsfundamentalist’ en rechtsfilosoof Afshin Ellian. De collegezaal aan de universiteit van Leiden puilde uit, extra stoelen werden aangesleept om de twee te horen bekvechten over de botsing van grondrechten.

De imam van de Haagse As Soennah-moskee, die door de AIVD in de gaten wordt gehouden, en zijn volgelingen hadden aangekondigd demonstratief te zullen opstappen als Ellian de profeet Mohammed ook maar enigszins zou beledigen. Dat gebeurde niet.

De twee, beiden afkomstig uit het Midden-Oosten (Ellian uit Iran, Fawaz uit Syrië), bestookten elkaar met scherpe vragen. Ellian schermde met Nietzsche, die het christendom ‘een onsterfelijke schandplek van de mensheid’ had genoemd en met fel antipaapse uitspraken van W.F. Hermans. Hoe zou de imam reageren als het christendom of het katholicisme in de gewraakte citaten werd vervangen door de islam?

Fawaz, in het Arabisch (vertaald door ‘broeder’ Aboe Ismail) en zijn woorden met heftige armgebaren kracht bijzettend: ‘Zo’n boek zou leugens verspreiden over iemand die heilig is. Zo’n boek zou ik met mijn voeten vertrappen.’ Hij legde uit dat alle profeten, niet alleen Mohammed maar ook Jezus, ‘die door Hem zijn gezonden om de mensen uit de duisternis naar het licht te brengen’ extra beschermd dienen te worden door de Grondwet.

Hier leeft u in het Westen en jammer voor u, dat is hier niet zo, reageerde Ellian. Hij stelde dat de Grondwet het individu beschermt, maar geen profeten. Fawaz riposteerde dat wetten niet voor eeuwig vastliggen. ‘Ze kunnen morgen veranderen, zodat bijvoorbeeld niet alleen kwetsende uitlatingen over joden en de holocaust worden verboden. Maar dat ook de profeet en moslims worden beschermd.’ Er wordt in dit land, aldus de imam, voortdurend met twee maten gemeten. ‘Bepaalde uitspraken over Bin Laden zal niemand accepteren.’

Fawaz: ‘Mag je de profeet Mohammed afschilderen als een terrorist, dus ongestraft leugens verspreiden?’ Ellian ontwaarde hier de retoriek van het Midden-Oosten, waar ‘voortdurend wordt gezegd dat vrijheid van meningsuiting wordt gerespecteerd, maar dat het gaat om verspreiden van leugens. Zo worden onwelgevallige kranten gesloten.’ Ellian stelde dat er niet één waarheid is. Je hebt een barmhartige profeet en een brute krijgsheer. ‘Ik vind het misleiding als je zegt dat de profeet altijd een aardige meneer is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden