Botoxing

Tot mijn verbazing krijgt Ayaan Hirsi Ali de HarriFreezerprijs, de jaarlijkse emancipatieprijs van het blad Opzij. Hirsi Ali gaat uit van haar eigen beperkte ervaring en referentiekader....

Rotterdam Thea Kuijper

Bovendien redeneert ze vanuit een eenzijdig westers perspectief. Ze staat lijnrecht tegenover feministische woordvoerders als Fatima Mernissi, Riffat Hassan en Nawal El Sadawi. Deze feministes vinden dat vrouwen vanuit hun eigen religieuze identiteit moeten opkomen voor vrouwenrechten. In haar boek De Europese harem beweert Fatima Mernissi dat Europese vrouwen in een 'harem van tijd' leven. In de harem van de tijd worden vrouwen gedwongen jong, slank en aantrekkelijk te blijven. Ik noem dit de botoxing van de maatschappij. Volgens Mernissi worden westerse vrouwen opgesloten in dit schoonheidsideaal.

Vergelijk dit met de 'harem van de ruimte' in de moslimgemeenschap. Ruimte is te bevechten. Tegen de tijd is niet op te boksen.

Fatima Mernissi ontvangt op 4 november de Erasmusprijs 2004. De prijs heeft dit jaar als thema 'religie en moderniteit'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden