Botafogo treurt om vertrek van 'Siedorfie'

Meer dan Amsterdam en Rio is Milaan zijn stad. Twaalf jaar lang was Seedorf daar actief als voetballer. Nu wordt hij bij AC Milan herenigd met Silvio Berlusconi. Er zijn nog wel wat complicaties: hij heeft niet de juiste papieren en als trainer heb je heel andere verantwoordelijkheden.

RIO DE JANEIRO - 'Na 22 jaar beëindig ik mijn carrière als voetballer.' Tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro bevestigde de Nederlandse middenvelder Clarence Seedorf dinsdagmiddag de geruchten: Hij verlaat de Braziliaanse club Botafogo en gaat per direct aan de slag als trainer van AC Milan.

'Ik ben helemaal klaar voor deze volgende stap in mijn carrière', aldus een breed lachende Seedorf. 'Ik heb hier alles gedaan wat ik wilde doen en heb een nieuwe uitdaging nodig.'

Dat hij terugkeert naar Milaan is volgens de middenvelder 'heel natuurlijk'. 'Net als andere clubs waar ik heb gespeeld, heeft AC Milan een speciale plek in mijn hart. Ik kon geen nee zeggen tegen dit aanbod.'

Seedorf heeft het besluit maandag genomen. 'Het aanbod kwam niet onverwacht maar ik had het er toch moeilijk mee.' Over zijn plannen met AC Milan wilde hij nog geen uitspraken doen. 'Vandaag neem ik afscheid van Brazilië, over een paar dagen zal ik pas vragen beantwoorden over AC Milan.'

Voor Botafogo is het vertrek van Seedorf een bittere pil. Sinds zijn aankomst in Rio de Janeiro anderhalf jaar geleden is Siedorfie de grote held van de club. In 81 wedstrijden maakte hij 24 doelpunten en Botafogo werd voor het eerst sinds 2010 weer kampioen van de deelstaat. De Nederlander wordt alom geroemd om de rust die hij bracht in het team.

'We zijn heel verdrietig over het vertrek van Seedorf', zei clubvoorzitter Mauricio Assumpção, die met een beteuterd gezicht naast Seedorf zat. 'We hadden hem graag behouden nu we voor de grootste uitdaging staan sinds zeventien jaar.' Botafogo speelt dit jaar voor het eerst sinds 1996 in de Copa Libertadores, de Latijns-Amerikaanse variant van de Champions League.

Toch draagt de voorzitter Seedorf een warm hart toe. 'Ik ben er trots op dat Seedorf onderdeel uitmaakt van de geschiedenis van Botafogo. Hij heeft een fundamentele rol gespeeld in de groei van onze club.' Eigenlijk liep Seedorfs contract nog een half jaar, maar in een speciale clausule staat dat hij Botafogo voortijdig mag verlaten, mits hij niet elders als speler aan de slag gaat.

Seedorf bedankte Botafogo uitvoerig en zei dat de afgelopen periode van anderhalf jaar hem heeft geholpen zich klaar te stomen voor deze nieuwe uitdaging. De 37-jarige voetballer zette zich bij de Braziliaanse club fanatiek in voor de ontwikkeling van zijn veelal jonge medespelers. Hij beklemtoonde daarbij ook de voorbeeldfunctie die voetballers hebben in de maatschappij. 'Ook in Italië ga ik voetballers trainen die een functie als rolmodel vervullen voor kinderen.' aldus Seedorf.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden