Bot: zeker pogingen ontvoerde Sjaak Rijke in Mali vrij te krijgen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zeker contact met mensen die mogelijk kunnen bemiddelen om de in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke vrij te krijgen. Dat zei oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot maandag op radio 1.
Sjaak Rijke werd in november 2011 tijdens zijn vakantie ontvoerd in Timboektoe. Sindsdien is, behoudens een videoboodschap in augustus 2012, weinig van hem vernomen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wilde eerder maandag geen uitspraken doen over de zaak-Rijke.
Nederland onderhandelt niet direct met terroristen en betaalt ook geen losgeld, aldus Bot, maar er wordt wel aan 'stille diplomatie' gedaan. 'Je kunt het beste via omwegen proberen iemand vrij te krijgen', aldus Bot, die zelf als minister betrokken is geweest bij de onderhandelingen om Arjan Erkel vrij te krijgen. Erkel werd in 2004 vrijgelaten nadat hij 607 dagen gevangen was gehouden in de Russische deelrepubliek Dagestan.
Bot: 'In het geval van Erkel hadden wij indirect contact met de ontvoerders. Dat was een schimmig spel met allerlei ex-KGB-agenten.' Uiteindelijk werd het losgeld betaald door Artsen zonder Grenzen, de toenmalige werkgever van Erkel.
Volgens Bot is het probleem nu dat Rijke geen organisatie achter zich heeft. Wel zei Bot dat het goed mogelijk is dat zijn ontvoerders niet uit zijn op geld, maar de Nederlander willen gebruiken voor een gevangenenruil.
Bot zei ook dat het niet uitgesloten is dat de Fransen meer doen dan alleen de opmars van islamisten in Mali stoppen. Volgens de oud-minister zou Frankrijk ook bezig kunnen zijn het Noorden te bevrijden.