Bot vervangt De Hoop Scheffer begin december

De beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, neemt het per 3 december over van scheidend minister De Hoop Scheffer, die secretaris-generaal van de NAVO wordt....

Na afloop van zijn gesprek met Balkenende zei Bot dat hij het verzoek van Balkenende 'met zeer groot enthousiasme heeft aanvaard'. Hij zei al zijn krachten in het uitoefenen van zijn nieuwe functie te zullen stoppen.

Bot wordt op 3 december officieel benoemd door koningin Beatrix. Hij neemt het dan over van De Hoop Scheffer die op 1 en 2 december nog de jaarlijkse ministeriële conferentie van de OVSE zal leiden.

Inhoudelijk wilde Bot dinsdag weinig zeggen. 'Tot 3 december zit er een uitstekende minister in de persoon van De Hoop Scheffer. Die ga ik niet voor voeten de lopen.' Bot zei alle vertrouwen te hebben in een uitstekende samenwerking met premier Balkenende.

Tweede-Kamerfracties zijn gematigd positief over de komst van Bot. Wel is er bij de oppositiepartijen wrevel over het aanblijven van De Hoop Scheffer tot begin december. Bot moet het zo snel mogelijk overnemen van De Hoop Scheffer, menen PvdA, SP en GroenLinks.

'Het aanblijven van De Hoop Scheffer is op deze manier een motie van wantrouwen aan het adres van zijn opvolger,' meent PvdA-woordvoerder Timmermans. 'De Hoop Scheffer is inmiddels in politieke zin vertrokken. Als Bot wordt aangewezen als zijn opvolger is hij in politieke zin al aangetreden. Het zou dan een vreemde figuur zijn als de Kamer zaken moet doen met een vertrekkende minister terwijl de komende minister in een stoeltje in de wandelgangen moet optekenen wat de Kamer wil.'

Ook het SP-Kamerlid Van Bommel heeft grote bezwaren tegen het tijdelijk aanblijven van De Hoop Scheffer. 'De Hoop Scheffer kan wat ons betreft de OVSE nog even blijven voorzitten, maar in de Kamer willen wij zaken doen met zijn opvolger,' aldus Van Bommel.

VVD-woordvoerder Wilders toonde zich coulanter. Hij kan het 'billijken' dat De Hoop Scheffer het OVSE-voorzitterschap wil afronden. 'Maar het kan niet zo zijn dat we met deze minister over de begroting van Buitenlandse Zaken voor 2004 gaan debatteren.' De begrotingsbehandeling moet van de VVD dan worden opgeschoven tot december. CDA-woordvoerder Eurlings heeft daar geen problemen mee.

Over de persoon van Bot zijn de fracties wel redelijk positief. De VVD heeft vertrouwen in Bot. 'Maar wij zullen hem uiteindelijk wel afrekenen op het eindresultaat,' aldus het liberale Kamerlid Wilders. 'Het werk van een minister van Buitenlandse Zaken draait niet alleen om Europa, maar ook om andere zaken, zoals het Midden-Oosten en de transatlantische relaties.'

PvdA'er Timmermans vindt het positief dat Nederland een 'overtuigd Europeaan' op Buitenlandse Zaken krijgt. 'De toekomst van Nederland ligt immers in Europa', zei hij.

Het SP-Kamerlid Van Bommel vraagt zich af of Bot niet meer dan een 'tussenpaus, een derde keus' is, na alle discussie over favorieten als CDA-fractievoorzitter Verhagen en CDA-minister Peijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.