Bot: familie mag al-Mansouri bezoeken in Iran

Familieleden van de Maastrichtse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri krijgen visa om hem te kunnen bezoeken...

ANP

Dat zei minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken donderdag na afloop van een gesprek met zijn Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki.

Al-Mansouri vluchtte in 1989 naar Nederland, waar hij zich inzette voor de rechten van de Arabische minderheid in Iran. Tijdens een bezoek aan Syrië in mei dit jaar werd hij gearresteerd en uitgeleverd aan Iran. De familie hoorde niets van hem en vreesde dat hij geëxecuteerd was. De Iraanse autoriteiten spraken dat vorige maand tegen.

Iran wil al-Mansouri vervolgen voor terrorisme. Mottaki maakte eerder al bekend dat hij niet van plan is hem vrij te laten; dat de man een Nederlands paspoort heeft maakt voor hem niet uit. Voor minister Bot is al-Mansouri een Nederlander, die recht heeft op een eerlijke rechtsgang.

De Nederlandse minister dringt daar al sinds september bij zijn collega op aan, vertelde hij donderdag. Hij heeft ook gevraagd om een visum voor al-Mansouri's advocaat Gerard Spong, maar dat is niet toegezegd.

Wel beloofde Mottaki dat het proces tegen al-Mansouri ‘open’ zou zijn, zodat mensen van de Nederlandse ambassade of het consulaat erbij aanwezig mogen zijn. Ook heeft de Iraanse minister toegezegd dat Iran zelf iemand zal aanwijzen die erop toeziet dat de Maastrichtenaar goed behandeld wordt.

Al-Mansouri werd in mei in Syrië gearresteerd en daarna uitgeleverd aan Iran. Volgens de Iraanse autoriteiten is hij met vervalste Iraanse papieren Syrië binnengekomen, staat hij op de Interpollijst en was hij betrokken bij aanslagen. Die betrokkenheid heeft hij volgens de Iraniërs ook bekend, vertelde minister Bot.

Bot voerde in september in New York een ‘kil’ en ‘heftig’ gesprek met zijn ambtsgenoot om toezeggingen los te krijgen. Hij kent zijn Iraanse collega al zo'n twintig jaar. Ze waren beiden ambassadeur in Turkije. Dat nam niet weg dat hij druk moest uitoefenen, zo bleek.

Al-Mansouri is voorzitter van de Ahwaz Bevrijdingsorganisatie (ALO). De Ahwazi vormen een Arabische minderheidsgroep in Zuid-Iran. De ALO zegt vreedzaam te streven naar onafhankelijkheid. In 2001 kreeg al-Mansouri een lintje voor zijn mensenrechtenwerk. Zijn arrestatie leidde dan ook tot grote commotie. Amnesty International, maar ook de Maastrichtse burgemeester Gert Leers en secretaris-generaal Kofi Annan van de VN kaartten de kwestie bij Teheran aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden