Bot: EU-onderhandelingen Turkije beginnen eind 2005

De onderhandelingen met Turkije over het lidmaatschap van de Europese Unie kunnen eind 2005 beginnen. Dat concludeert minister Bot van Buitenlandse Zaken na een eerste consultatieronde langs de EU-landen....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

Bot liet zich woensdag na een gesprek met zijn Turkse collega Gül lovend uit over 'enorme hervormingen' die Ankara de laatste jaren heeft doorgevoerd. Gül beloofde binnen enkele weken nog zes nieuwe wetten door te voeren om de democratie te versterken. Dat moet de laatste twijfelende Europese regeringsleiders geruststellen. Die beslissen op 17 december, onder Nederlands voorzitterschap, wanneer de onderhandelingen met Turkije kunnen beginnen.

Gül zegde verder toe voor die datum schriftelijk te bevestigen dat Ankara er alles aan doet om martelingen in gevangenissen en politiebureaus te voorkomen. Ook zal de Turkse minister nogmaals uiteenzetten hoe de vrijheid van (niet islamitische) godsdiensten is verzekerd. Met name het CDA eist hierover harde toezeggingen.

Als onderhandelingen eind volgend jaar beginnen, zullen die zeker tien tot vijftien jaar in beslag nemen. Als de medewerking van Ankara te wensen overlaat, kunnen de besprekingen voor onbepaalde tijd worden opgeschort. Deze 'noodremprocedure' is niet bij eerdere EU-kandidaten ingesteld.

De vrije toegang van Turkse werknemers tot de andere Europese lidstaten laat nog langer op zich wachten. De huidige EU-landen krijgen waarschijnlijk permanent de mogelijkheid hun grenzen te sluiten voor Turken als de arbeidsmarkt verstoord dreigt te worden.

Ook deze voorwaarde is nieuw. Volgens Bot is geen sprake van 'discriminatie maar van differentiatie'. De afwijkende aanpak is nodig omdat Turkije straks met ruim 80 miljoen inwoners in één keer de grootste lidstaat is.

Bot sloot niet uit dat het EU-lidmaatschap voor Roemenië, gepland voor 2007, wordt opgeschort. Het land maakt nauwelijks vorderingen met het verbeteren van de rechtsstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden