Bot bezorgd over nieuw ministerie Afghanistan

KABUL (ANP) - Minister Bernard Bot (Buitenlandse Zaken) maakt zich zorgen over een nieuw ministerie dat wordt belast met toezicht op de traditionele en islamitische waarden van Afghanistan. Het streng islamitische Taliban-bewind kende destijds ook al zo'n ministerie.

Het ,,Ministerie voor de Promotie van Waarden en Ontmoediging van Verdorvenheid'' zag er bijvoorbeeld op toe dat vrouwen volkomen bedekt waren in het openbaar en mannen hun baard tot de vereiste lengte lieten groeien. Overtreders kregen fikse straffen zoals lijfstraffen. De huidige regering wil om politieke redenen dit ministerie weer in het leven roepen.

Bot zal tijdens zijn bezoek aan de Afghaanse president Hamid Karzai deze week om opheldering vragen. ,,Ik wil daar meer van weten.'' Mogelijk tekent hij protest aan. Dat zei de bewindsman donderdag na aankomst in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Bot reageerde op uitlatingen van de plaatsvervangend voorzitter Ahmad Fahim Hakim van de Afghaanse mensenrechtencommissie AIHRC. Die zei donderdag in een vraaggesprek zich zorgen te maken over deze ontwikkeling, die een stap terug in de tijd betekent.

Bot denkt ook dat zo'n semi-Taliban-regime contraproductief uitpakt in Afghanistan, dat juist moet timmeren aan democratische waarden en mensenrechten. ,,Het is niet de bedoeling dat zo'n instantie via de achterdeur wordt opgericht, terwijl de coalitie hard bezig is het land te helpen met de wederopbouw.'' Maar hij kan zich ook voorstellen dat zo'n semi-strenge instantie de wind uit de zeilen zou moeten nemen van de echte Taliban.

De Nederlandse ambassadeur in Afghanistan, Roeland van de Geer, vindt de ontwikkeling ook zorgwekkend. Hij zei dat deze geluiden al langer bekend zijn in Afghanistan, maar dat het proces stilstaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden