Boswachters mogen duizenden damherten afschieten

In de komende jaren mogen boswachters duizenden damherten afschieten in de duingebieden tussen IJmuiden en Den Haag. De provincie Noord-Holland heeft een plan hiervoor goedgekeurd, meldt de Faunabeheereenheid.

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.Beeld anp

In het gebied, dat voor een groot deel uit de Amsterdamse Waterleidingduinen bestaat, leven momenteel ongeveer 3800 damherten. De populatie groeit flink door de geboorte van nieuwe kalveren. Door het afschieten moet de populatie in 2020 zijn teruggebracht tot duizend dieren. De schatting is dat er de eerste tijd duizend damherten per jaar worden gedood. Het vizier wordt eerst gericht op vrouwelijke dieren, om de aanwas te beperken.

Het damhert is een vreemde kostganger in Nederland. Achteraf kun je zeggen dat de damherten destijds direct verwijderd hadden moeten worden uit de duinen, schreef Caspar Janssen vorige maand.

Overlast

De provincie verwacht eind deze maand ontheffing te verlenen voor de afschot, waartegen nog formeel bezwaar kan worden gemaakt. Het grote aantal damherten zorgt volgens de Faunabeheereenheid voor veel overlast, vooral door herten die buiten het leefgebied komen. Vorig jaar waren er 61 aanrijdingen met damherten. Daarnaast zorgen de dieren voor schade aan landbouwgrond, tuinen en begraafplaatsen. In het gebied zelf neemt het aantal plantensoorten af door het vele grazen.

Sinds 2011 worden maatregelen genomen om de populatie en schade te beheersen. Het plaatsen van hekken, rasters, wildroosters en alleen afschot buiten de leefgebieden blijkt volgens de Faunabeheereenheid onvoldoende effectief. Doodgeschoten damherten gaan naar de poelier, om opgegeten te worden.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden