Boswachter bekent in België moord op 6 meisjes

België is amper bekomen van het proces-Dutroux, of een vergelijkbare zaak dient zich aan. Michel Fourniret heeft bekend zes meisjes te hebben ontvoerd, verkracht en vermoord....

Van onze correspondent Bart Dirks

'Het gaat om een seriemoordenaar die moorden van seksuele aard beging', zo verklaarde gisteren Cédric Visart de Bocarmé, procureur te Namen. 'Zijn vrouw was telkens op de hoogte als hij op jacht vertrok en ze heeft geholpen bij een wurging', aldus Ann Thilly, procureur-generaal te Luik.

De in België woonachtige Fransman Fourniret zit sinds juni 2003 vast in het Waalse Dinant, nadat hij een meisje van 13 poogde te ontvoeren en verkrachten. Eerder was de houtvester in eigen land veroordeeld tot zeven jaar wegens verkrachting van een minderjarige en wapenbezit. In 1987 kwam hij vervroegd vrij.

Daarop kocht hij het kasteeltje Château de Sautou bij het Franse plaatsje Sedan. Fourniret bekende gisteren dat hij daar het 12-jarige meisje Elisabeth Brichet mee naartoe nam. Hij ontvoerde haar op 20 december 1987, misbruikte het meisje en heeft haar binnen 36 uur gewurgd. Haar lijk, dat nog niet is gevonden, zou in het bos bij het kasteel in de Franse Ardennen begraven liggen.

'De ouders van Elisabeth beleven nu wat de ouders van Julie, Mélissa, An en Eefje eerder doormaakten', aldus hun advocaat Jean-Maurice Arnould gisteren. 'Haar vader is blij dat het onderzoek resultaat oplevert, maar komt nu tot het pijnlijke besef dat Elisabeth dood is.'

Fourniret sloeg gisteren door na de bekentenissen van zijn vrouw Monique Olivier. Volgens haar heeft hij tussen 1987 en 2001 acht kinderen en een volwassene vermoord, twee in België en zeven in Frankrijk.

Drie moorden waarover zijn vrouw sprak, ontkent Fourniret echter: die op de au pair van zijn zoontje in 1993, en die op de Franse meisjes Céline Saison (18) en Mananya Thumpong (13). Zij verdwenen in de omgeving van het Franse Charleville Maizières, gelegen in de buurt van Sedan, in mei 2000 en mei 2001.

De zes moorden die hij wel toegeeft, waaronder die op Elisabeth Brichet, pleegde Fourniret tussen 1987 en 1989. Mogelijk denkt hij dat die misdaden ruim vijftien jaar later zijn verjaard en de laatste drie nog niet. Justitie hecht echter veel waarde aan de gedetailleerde bekentenissen van Fournirets vrouw over alle moorden.

Toen Marc Dutroux in 1996 werd aangehouden, werd hij aanvankelijk ook in verband gebracht met de vermissing van Elisabeth Brichet. Justitie benadrukte gisteren dat er weliswaar veel overeenkomsten met de affaire-Dutroux zijn, maar dat er geen verband bestaat met de zaak-Fourniret.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden