Boston-proces: 12 juryleden kiezen uit 1200 namen

Is Dzjochar Tsarnajev verantwoordelijk voor de aanslag op de marathon van Boston in april 2013? De rechtbank begint vandaag met het samenstellen van de jury die deze belangrijke vraag zal moeten gaan beantwoorden.

Medische hulpdiensten kort na de twee explosies in Boston op 15 april 2013. Beeld ap
Medische hulpdiensten kort na de twee explosies in Boston op 15 april 2013.Beeld ap

De rechter, aanklagers en advocaten moeten twaalf juryleden en zes reservejuryleden kiezen uit een lijst van ongeveer twaalfhonderd personen. Dat kan enkele weken in beslag nemen, schrijft de Boston Globe. Het proces zelf zal in twee fasen worden gevoerd: eerst moet worden beoordeeld of Tsarnajev schuldig is, vervolgens moet de strafmaat worden bepaald.

Onpartijdige jury

De rechtszaak vindt plaats in de federale rechtbank in Boston. De advocaten van Tsarnajev hebben er meerdere malen op aangedrongen om het proces in een andere plaats te voeren, omdat het te moeilijk zou zijn om in de stad waar de aanslagen plaatsvonden een onpartijdige jury te vormen. Ze trokken hierin paralellen met het proces tegen Timothy McVeigh, de man achter de aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995 die aan 168 mensen het leven kostte. Zijn proces werd om dezelfde redenen in een andere stad gehouden.

Maar de districtsrechtbank heeft die bezwaren naar de prullenmand verwezen. Boston en omgeving kent een 'grote en diverse' populatie waaruit prima een onafhankelijke jury kan worden samengesteld, zo luidt het oordeel.

Hoewel de doodstraf is afgeschaft in de staat Massachusetts, waar de verdachte zijn misdaad zou hebben begaan, kan Tsarnajev toch ter dood worden veroordeeld. Hij wordt namelijk via het federale gerechtssysteem berecht, en die staat het toepassen van een doodstraf wel toe.

Mede om die reden zullen de aanklagers en advocaten hun tijd nemen en zal het naar verwachting maanden, mogelijk zelfs tot het begin van de zomer, duren voor er een uitspraak is.

Dzjochar Tsarnajev Beeld ap
Dzjochar TsarnajevBeeld ap

Massavernietigingswapen

Tsarnajev is voor 30 feiten aangeklaagd, waaronder het plegen van een bomaanslag op een openbare gelegenheid, het stelen van een auto, het verstoren van commercie en het gebruik van een massavernietigingswapen resulterend in de dood.

Bij de aanslagen in Boston kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 260 anderen gewond.

Finishlijn van de Marathon van Boston nabij de plek waar in 2013 de eerste bom afging. Beeld getty
Finishlijn van de Marathon van Boston nabij de plek waar in 2013 de eerste bom afging.Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden