Bossi port vuur voor autonoom Noord-Italië op

Umberto Bossi port het vuurtje van de onafhankelijkheid steeds hoger op. Zijn Liga Noord eist terugtrekking uit Noord-Italië van alle centrale autoriteiten en spreekt al over erkenning door buitenlandse regeringen....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De jongste escalatie begon afgelopen zondag. Terwijl officieel Italië in Rome het vijftigjarig bestaan van de republiek herdacht, kwamen zeventigduizend Liga-mensen bijeen in Pontida bij Milaan. Op die voor de Liga heilige plek werd in 1167 de Lombardische Liga gevormd, die negen jaar later keizer Frederik Barbarossa versloeg.

Sommige aanwezigen waren verkleed als Alberto da Giussano, de twaalfde-eeuwse Liga-leider die de mascotte is van de Liga Noord. De leden van Bossi's 'zonneregering' zwoeren te strijden voor 'de zelfbeschikking van de Padaanse natie'. Bossi kondigde een 'Ghandi-revolutie' aan en riep: 'Twee regeringen, twee parlementen, twee economieën en twee munten.' Zeventigduizend kelen scandeerden 'Af-schei-ding, af-schei-ding.'

Prominent aanwezig was Irene Pivetti, die de afgelopen twee jaar als Kamervoorzitter de op twee na hoogste figuur in de eenheidsstaat Italië is geweest. Ze loopt nu weer achter Bossi aan. Haar mantelpakje had ze verwisseld voor een bakkersbroek en een groen hemd, dat het uniform is van de ordedienst van de Liga.

Bossi bedient zich ook van een andere Liga-figuur van landelijke allure: Roberto Maroni, die onder Berlusconi als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk was voor nationale orde en veiligheid. Maroni is nu de woordvoerder van het net gevormde 'Bevrijdingscomité van Padania'.

Twee wegen, zei Maroni, leiden naar de onafhankelijkheid van Padania: onderhandelingen met de 'centralistische staat' over de verkiezing van een grondwetgevende vergadering, of de erkenning van Padania door buitenlandse regeringen en internationale organisaties.

Een grondwetgevende vergadering is afgewezen door president Scalfaro. Minister Napolitano van Binnenlandse Zaken ziet geen enkel land dat Padania zal erkennen.

Maroni onthulde ook waaruit de door Bossi aangekondigde burgerlijke ongehoorzaamheid zal bestaan. In de zeven provincies waarin de Liga aan de macht is, zal aan de prefecten, die de landelijke regering vertegenwoordigen, de huur worden opgezegd. En de tientallen burgemeesters van de Liga moeten 'Rome' niet meer gehoorzamen.

Woensdag zei Maroni dat de onvrede in het Noorden de Liga zelf uit de hand dreigt te lopen. Hij eiste van de regering-Prodi twee decreten om het protest tot bedaren te brengen. Voortaan zou de gehele opbrengst van de directe belastingen in het Noorden moeten blijven, en alle vertegenwoordigers van het centrale gezag zouden moeten worden teruggetrokken: prefecten, gemeentesecretarissen, schooldirecteuren, financiële controleurs.

Politici en andere autoriteiten worden radeloos van de provocatie-escalatie van de Liga. De regering zint op invoering van het federalisme, maar botst op taaie belangen in het staatsapparaat. President Scalfaro herhaalt bijna dagelijks de rituele formule over het ene en ongedeelde Italië. De voorzitter van het Constitutionele Hof verzekert dat over een deling zelfs niet gepraat kan worden. Voor Bossi is iedere veroordeling van het onafhankelijkheidsstreven een nieuw bewijs dat er met Rome niet te praten valt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden