Bossi dreigt met opblazen zenders RAI in 'Padania'

Umberto Bossi wil de steunzenders van de publieke omroep RAI in 'Padania' (Noord-Italië) opblazen. Daarmee reageert de leider van de Liga Noord op de overname van de RAI door de partijen van centrum-links....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Bossi overtreft de laatste dagen zichzelf in beledigingen en dreigementen. Daardoor zijn alle andere politici uit hun zomerslaap ontwaakt. Ze roepen in koor dat Bossi deze keer te ver is gegaan. Sommigen willen justitie inschakelen. Een leider van een centrum-rechtse partij heeft links en rechts opgeroepen één front te vormen tegen de Liga Noord.

Voor minister Napolitano van Binnenlandse Zaken heeft de onafhankelijkheidsverklaring van 'Padania' geen enkele waarde. Volgens de grondwet is Italië immers één en ongedeeld. Maar geweld en wetsschendingen zullen niet worden geduld.

President Scalfaro heeft zich geschaard achter Napolitano's 'evenwichtige en ferme' uitspraken. Premier Prodi meldde zondag geruststellend: 'Alles is onder controle.' Maar er is ook kritiek op de regering dat ze nog zo weinig heeft gedaan voor de beloofde invoering van een federaal systeem. De verantwoordelijke minister, Franco Bassanini, heeft de bal doorgespeeld naar het parlement. Maar de parlementariërs zijn op zomerreces, en besluiten worden liever uitgesteld.

Maar voor Bossi is het voor het federalisme tien jaar te laat. Ook in een federale staat zal volgens hem het zuiden blijven leven van de door het noorden opgebrachte subsidies. De enig overgebleven oplossing, zegt hij, is secessione, de afscheiding van 'Padania'. Bossi weet zelf ook niet waar de grenzen van dit 'Po-land' lopen.

De Liga-leider heeft zijn enige brug met Rome, Irene Pivetti genaamd, opgeblazen. De vorige voorzitter van de Kamer moet niets van afscheiding hebben. Het congres van de Liga, zegt ze, heeft gekozen voor het federalisme. Daarom pleegt Bossi volgens haar verraad aan de Liga.

Bossi houdt niet van kritiek. Hij gaf bevel dat Pivetti niet meer mag spreken op Liga-meetings. Die excommunicatie rondde Bossi op zijn manier af: 'Pivetti was een onafhankelijke die we gebruikten om te onderhandelen met het Vaticaan. Het Vaticaan kan zijn man dood terugkrijgen.'

Maar Pivetti staat haar mannetje. Zondagavond kreeg ze veel applaus toen ze met Bossi de vloer aanveegde en uitriep: 'Ik hoop dat de Liga haar eenheid behoudt rond haar federalistische identiteit.' Nog vóór de afscheiding van 'Padania' kondigt zich dus een andere afscheiding aan: in de Liga zelf.

De jeugdige, vrome Pivetti ziet voor zichzelf een grote rol weggelegd in het politieke centrum. Net als vroeger de christen-democraten streeft ze de 'politieke eenheid van de katholieken' na. Bijval is al gekomen van de neo-christen-democraten in het rechtse kamp, die dromen van een hereniging van centrum-rechts en centrum-links.

Aanleiding voor Bossi's escalatie was de benoeming van zenderdirecteuren en journaalhoofdredacteuren door het nieuwe bestuur van de RAI onder leiding van de progressieve schrijver en criticus Enzo Siciliano. Deze weet echter niets van tv. De vier andere nieuwe bestuursle den, van wie er drie vrouw zijn, evenmin.

De Italiaanse publieke omroep staat sinds jaar en dag onder controle van de politieke partijen. Iedere verandering in de politieke machtsverhoudingen brengt in de top van de RAI een stoelendans op gang. Twee jaar geleden maakte Berlusconi, de baas van de commerciële tv, zich na zijn verkiezingsoverwinning meester van de RAI.

Centrum-links schreeuwde toen moord en brand. En nu heeft ze na háár overwinning hetzelfde gedaan. De zeventien nieuwe zenderdirecteuren, journaalhoofdredacteuren en chefs van andere grote RAI-secties zijn bijna allemaal sympathisanten van de centrum-linkse regeringspartijen. Rechts heeft slechts twee troostprijzen gekregen.

Rechts spreekt van een 'bezetting van de RAI' die de onafhankelijkheid van de publieke omroep en de politieke dialoog in het hart treft. De ex-neofascistische Nationale Alliantie wil geen kijkgelden meer betalen. Bossi wil meer. Op de 'Padania'-happening op 15 september worden duizenden kijkgeldbetalingsboekjes in brand gestoken. En misschien zal een Liga-terrorist een RAI-mast opblazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden