Bosnische Servir Deronjic krijgt 10 jaar cel

De Bosnische Servir Miroslav Deronjic is dinsdag door het Joegoslavië-Tribunaal veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar wegens misdaden tegen de menselijkheid....

Een van de drie magistraten in deze zaak had een langere straf gewenst. Maar het vonnis was relatief mild omdat Deronjic schuld heeft bekend en met de aanklagers meewerkt.

Deronjic beviel de aanval op de eerder al ontwapende moslims van het dorpje Glogova. Meer dan zestig moslims werden gedood en honderden verdreven. De aanval vormde onderdeel van een uitgewerkt plan moslims te verdrijven uit de gebieden die de Serviërs in Bosnië alleen voor zichzelf wensten.

De straf voor deze misdaden is overeenkomstig de eis van de aanklagers. Rechter Wolfgang Schomburg noemde Deronjic' misdaden ''een klassiek geval van etnische zuivering''. Het Joegoslavië-Tribunaal is precies voor de berechting van deze misdaden opgericht. Hij citeerde slachtoffers van de gruwelen in Glogova terwijl de beklaagde geëmotioneerd luisterde.

Schomburg is voorzitter van de drie magistraten in deze zaak. Hij stelde aan het slot van de zitting dat hij het bij deze straf niet eens was met de andere twee rechters, Carmel Agius uit Malta en Florence Mumba uit Zambia. Schomburg stelde dat de misdaden die Deronjic pleegde, te ernstig waren. Hij zou minstens twintig jaar cel moeten krijgen. Hij wees er ook op dat het vreemd is dat de aanklagers zich enkel op Glogova richtten en andere misdaden in de streek buiten beschouwing hebben gelaten. De straf is niet in de geest van dit tribunaal, volgens Schomburg.

De ex-toppoliticus Deronjic kan evenwel een belangrijke getuige zijn voor de aanklagers in andere zaken voor het tribunaal. Hij werd in 2002 gearresteerd en ontkende aanvankelijk alle aanklachten tegen hem. Maar in september vorig jaar sloot Deronjic een akkoord met de aanklagers en ging meewerken. De aanklagers lieten punten uit de aanklacht vallen.

Deronjic heeft een politieke loopbaan bij de Servische extremisten in Bosnië achter zich. Hij werd geloofd om zijn etnische zuiveringen rond Bratunac door de toenmalig president van Servisch Bosnië, Radovan Karadzic. Hij werd in 1993 lid van het bestuur van Karadzic' Servische Democratische Partij (SDS). Karadzic benoemde hem in juli 1995 tot civiel commissaris van Srebrenica, tijdens de verovering van deze moslimenclave door de Serviërs. De plaats, even ten zuiden van Bratunac, werd toen berucht door de massamoorden op duizenden moslims. In 1996 werd Deronjic vice-president van de SDS. Hij gaf die post in 1997 op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden