'Bosnische Serviers heropenen dententiekampen'

Bosnische Serviërs hebben in het noorden van het land enkele van hun beruchte detentiekampen heropend. Dat bevestigt de Amerikaanse mensenrechtenrapporteur John Shattuck na het horen van tientallen getuigen die naar Zenica (centraal-Bosnië) zijn gevlucht....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

ZAGREB

De VN spraken gisteren hun grote zorg uit over het lot van meer dan tweeduizend Moslim-mannen, die sinds de recente gevechten bij Sanski Most, Prijedor en Banja Luka worden vermist.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken (belast met mensenrechten) Shattuck sprak de afgelopen weken met getuigen uit de noordelijke regio rond Prijedor en Banja Luka, die aan het begin van de oorlog ook al het toneel was van 'etnische zuiveringen'. De Amerikaan noemde met name het kamp Keraterm waar de Serviërs in 1992 hun niet-Servische gevangenen onder de meest verschrikkelijke omstandigheden vasthielden. Er werd gemarteld en gemoord in de kampen, die vrij snel na hun ontdekking onder druk van wereldwijde protesten werden gesloten.

Op verzoek van Shattuck heeft de Servische president Milosevic zijn invloed op de Bosnische Serviërs doen gelden en gezorgd dat de Amerikaan toestemming kreeg om het gebied vandaag te bezoeken. 'Het is belangrijk dat we nu handelen, woorden zijn niet genoeg', aldus Shattuck. 'Aan de vooravond van de vredenonderhandelingen in Ohio is het voor alle partijen van belang zich van hun goede zijde te laten zien'.

Gisteren maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher bekend dat de besprekingen met een dag zullen worden uitgesteld naar 1 november. De presidenten van Servië, Kroatië en Bosnië zullen namelijk eerst een ontmoeting hebben met hun Russische ambtgenoot Jeltsin in Moskou. Christopher juichte het Russische initiatief toe, dat vermoedelijk al is besproken tijdens de minitop eerder deze week tussen Jeltsin en Clinton. Volgens Amerikaanse bronnen zal Jeltsin Milosevic, Tudjman en Izetbegovic op het hart drukken dat het vredesproces ook de volledige Russische steun geniet.

Hierover zou misverstand kunnen zijn ontstaan, onder meer omdat de Russen steeds hebben geprotesteerd tegen deelname aan een toekomstige vredesmacht onder NAVO-bevel. Vandaag worden de ministers van Defensie Gratsjov en Perry geacht dit geschil op te lossen. Anonieme NAVO-bronnen suggereerden gisteren dat Rusland een elitemacht stuurt, die hun eigen bevelstructuur behouden. 'Net als Frankrijk', aldus een NAVO-diplomaat gisteren, 'ze blijven bevel houden over hun eigen eenheden, maar tegelijkertijd bestaat er een opperbevel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden