Bosnische Serviërs doden twee Franse VN'ers Snelle reactiemacht rukt op naar Sarajevo

Britse en Franse eenheden van de snelle reactiemacht voor Bosnië hebben bevel gekregen naar Sarajevo op te rukken om de VN-blauwhelmen in de belegerde stad te helpen....

AP, AFP, Reuter

SARAJEVO

Het gaat onder meer om 320 Britse militairen die twaalf stuks 105 mm-geschut hebben en zestien pantservoertuigen met 30 mm kanonnen, en twee compagnies van het Franse Vreemdelingenlegioen, in totaal zo'n vijfhonderd man, een met lichte tanks en een van de genie.

Drie granaten troffen zaterdagavond rond acht uur door Franse en Deense VN-soldaten bewaakt gebied in Zetra, ten noorden van het centrum van Sarajevo. Daarbij kwam één Fransman om het leven en raakten een Deen en een andere Franse blauwhelm gewond.

Een half uur later werd een tweede Franse VN-soldaat het slachtoffer van een aanval op een VN-konvooi in de buitenwijk Butmir. Sarajevo lag zondag opnieuw onder Servisch granaatvuur. Daarbij kwamen volgens de Bosnische regering zes burgers om het leven.

Volgens de VN is met het zenden van de versterkingen naar Sarajevo een keerpunt bereikt in de rol van Unprofor, de VN-vredesmacht in Bosnië.

Woordvoerster Myriam Souchaki zei dat de Britse artillerie-eenheden elk honderd man tellen en de Britse infanterie-compagnie uit 120 militairen bestaat.

Over de Franse eenheden had zij geen gegevens, maar die zouden in totaal vijfhonderd man sterk zijn. De troepen worden gestationeerd bij de berg Igman, ten westen van Sarajevo. Over de Igman loopt de enige aanvoerroute naar Sarajevo die nog in handen van de Bosnische regeringstroepen is.

President Jacques Chirac zei zondag dat Frankrijk krachtdadig zal optreden tegen Servische militaire druk. Hij zei dat de Franse strijdkrachten Servische doelen zullen treffen als zij in Sarajevo worden aangevallen. 'De Serviërs doen er verstandig aan te beseffen dat we niet zullen toegeven.' Chirac noemde als mogelijke aanvalsdoelen Servische kazernes in de omgeving van Sarajevo.

De president, op bezoek in Senegal, zei dat Westerse militaire leiders de Bosnische Serviërs zullen inlichten over de besluiten die vrijdag op de grote Joegoslavië-conferentie in Londen zijn genomen. De bijeenkomst was bedoeld om strafmaatregelen te treffen tegen de Bosnische Serviërs die de door de VN uitgeroepen veilige zone Srebrenica veroverden. Afgesproken werd dat een aanval op de grootste moslim-enclave in oost-Bosnië, Gorazde, zal worden beantwoord met luchtaanvallen op Servische doelen.

De Bosnische Serviërs hebben gezegd dat elk internationaal militair ingrijpen in Bosnië leidt tot een bloedbad. 'Ik zou het dan ook niemand aanraden dan als VN-militair hier te zijn', zei de Bosnisch-Servische regeringsfunctionaris Aleksa Buha.

De Britse minister van Defensie Michael Portillo zei zondag in een interview met BBC-radio dat de Britse eenheden bij Sarajevo een vrije toegang naar de Bosnische hoofdstad zeker moeten stellen. 'We proberen zo een garantie te bieden voor het overleven van de stad en haar bevolking.' Portillo staat veel afwijzender tegenover militair ingrijpen in Bosnië dan president Chirac. Hij zei dat er geen sprake is van een koerswijziging van vredeshandhaving naar oorlogvoering. 'We willen gewoon bescherming bieden aan de blauwhelmen die proberen mensenlevens te redden in Bosnië.'

Paus Johannes Paulus II gaf dit weekeinde zijn steun aan militair ingrijpen in Bosnië. Op de vraag van een journalist zei de paus dat het principe van een gerechtvaardigde oorlog weliswaar een laatste en verschrikkelijke mogelijkheid is, maar dat dit recht wel degelijk bestaat. 'Als iemand een ander aanvalt en diens bestaansrecht met de voeten treedt, dan is er het recht zich te verdedigen', zei het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.

De Bosnische Serviërs bestookten zondag de Moslim-enclave Zepa met zwaar tank- en infanteriegeschut, zo meldde een radio-amateur. De berichten konden niet onmiddellijk worden bevestigd. Zepa staat al dagen op het punt te worden ingenomen door de Bosnische Serviërs.

In Gorazde, een van de andere enclaves die eerder doelwit was van Servische aanvallen, was het zaterdag en zondag rustig. Volgens de Bosnische regering heeft het Westerse dreigement van luchtaanvallen indien de Servische aanvallen op Gorazde aanhouden er uitsluitend toe geleid dat de Serviërs zich op andere Moslim-gebieden hebben gericht.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Kinkel zei zaterdag in een vraaggesprek met het dagblad Express dat er nog geen plannen zijn om de zogenoemde snelle-reactiemacht (RRF) in te zetten ter verdediging van Gorazde. Hij wees er wel op dat de NAVO bombardementen kan uitvoeren op de Bosnische Serviërs in het geval van een aanval op welk 'veilig gebied' dan ook, niet alleen Gorazde. In die enclave wonen 60 duizend mensen.

Volgens Kinkel betekenen de besluiten van Londen ook dat de betrokken landen de Serviërs niet zullen toestaan 'mensen in andere gebieden te behandelen als een gemakkelijke prooi. Dat is met name voor Sarajevo van toepassing.'

De Duitse bewindsman zei dat de NAVO, ondanks dat Rusland tegen militair ingrijpen is, luchtaanvallen kan uitvoeren. 'Als er luchtaanvallen komen, vallen die onder de resoluties van de Veiligheidsraad, waarbij ook Moskou was betrokken.'

In Brussel werd het afgelopen weekeinde op initiatief van de VS door de NAVO gewerkt aan de voorbereiding van grootscheepse luchtaanvallen. Indien Gorazde wordt aangevallen zullen luchtafweerinstallaties, munitiedepots, commandocentra, wapenfabrieken en strategisch belangrijke bruggen doelwit van luchtaanvallen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden