Bosnische Serviërs arresteren kan leiden tot nieuw bloedbad EU verdeeld over zaak-Karadzic

Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken begrijpt niet waarom een leger van 50 duizend man niet bij machte is om de Servische leiders Radovan Karadzic en Ratko Mladic te arresteren....

Van onze correspondent

BRUSSEL

In de Unie heerst verdeeldheid of Karadzic en Mladic wel gevangen moeten worden om door het Haagse tribunaal berecht te worden.

Tegelijkertijd beseffen sommigen - zoals Van Mierlo en Europees Commissaris Van den Broek - dat het niet de Unie is die beslist of de twee van oorlogsmisdrijven verdachte Bosnische Serviërs opgepakt worden. Dat is de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad en van de NAVO.

Het debat in de ministerraad over Bosnië verschafte maandag geen duidelijke visie. Van Mierlo: 'Het is onduidelijk of zo'n Europees debat wel helderheid verschaft.'

Hijzelf heeft zijn collega's aangespoord tot 'creatief denken' over hoe Karadzic en Mladic kunnen worden gearresteerd. De vredesmacht IFOR bijvoorbeeld zou van de Veiligheidsraad het mandaat moeten krijgen om het tweetal op te pakken.

Van Mierlo realiseert zich tegelijkertijd de gevaren. 'Een nieuw bloedbad misschien.' Zijn Belgische collega Erik Derycke noemt het 'een keuze tussen de pest en de cholera'. Karadzic en Mladic arresteren kan het vredesproces in gevaar brengen, niets doen ook.

Europees Commissaris Van den Broek eist dat Karadzic vertrekt uit de Republika Srpska. Zolang hij aanwezig is, zegt Van den Broek, krijgen echte vrije verkiezingen in Bosnië-Herzegowina geen kans. De Bosnische president Izetbegovic verweet hij overigens in de verkiezingsstrijd te weinig ruimte te geven aan onafhankelijke media.

De Europese Unie stopt met het leveren van een bestuurder aan de verdeelde stad Mostar. De Spanjaard Casado wilde van het karwei af; de ministerraad gaf hem maandag zijn congé. Om de Europese projecten, bedoeld om de hereniging van de stad te bevorderen, toch voort te zetten is er een speciale gezant benoemd: de Britse militair Sir Martin Garret.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden