NieuwsSrebrenica
Bosnisch-Servische oud-generaal in Bosnië aangeklaagd voor Srebrenica
Een Bosnisch-Servische oud-generaal moet in Bosnië terechtstaan voor zijn aandeel in het bloedbad in Srebrenica in 1995. De 60-jarige Milomir Savcic is dinsdag in eigen land aangeklaagd. Het is onduidelijk of hij ook is gearresteerd.
Savcic heeft volgens de Bosnische aanklager ‘welbewust’ assistentie verleend aan opperbevelhebber Ratko Mladic, die eerder wegens de genocide in Srebrenica tot levenslang werd veroordeeld. Savcic voerde het bevel over een bataljon van de militaire politie van de Bosnische Serviërs, die mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van honderden moslimmannen en -jongens.
Op 11 juli 1995 namen de troepen van Mladic de moslimenclave Srebrenica in. Duizenden moslims zochten tevergeefs hun toevlucht tot de basis van de Nederlandse VN-militairen, maar de lichtbewapende Dutchbatters konden niets doen tegen de overmacht. De mannen werden van de vrouwen gescheiden en met autobussen afgevoerd. In de dagen daarna werden minstens achtduizend moslimmannen en -jongens gedood bij massa-executies, waarmee Srebrenica het grootste bloedbad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog werd.
Onder leiding van Savcic zouden honderden Bosnische moslims op verschillende plaatsen in de buurt van Srebrenica zijn vermoord en begraven. De generaal buiten dienst, tegenwoordig voorzitter van de veteranenvereniging in de Bosnisch-Servische deelstaat, ontkent alle betrokkenheid. Hij zei tegen de Bosnisch-Servische televisie dat hij enkel 28 Bosnische soldaten aan een andere eenheid heeft overgedragen.
Ook een aantal Kroatische veteranen en moslimstrijders uit de oorlog in Joegoslavië zijn volgens lokale media aangeklaagd. Het Joegoslaviëtribunaal oordeelde eerder dat de etnische zuivering in Srebrenica een oorlogsmisdaad is.
Meer over Screbrenica en Nederland
De Hoge Raad oordeelde deze zomer dat Nederland voor 10 procent aansprakelijk is voor de moord op 350 Bosnische Moslimmannen in de enclave Srebrenica. Die geringe aansprakelijkheid was een bittere pil voor de nabestaanden. Maar de episode blijft een schandvlek, concludeerde columnist Martin Sommer na het vonnis.