'Bosnisch leger trekt op voor ontzet Sarajevo'

Tienduizenden manschappen van het Bosnische regeringsleger trekken zich samen ten noorden van Sarajevo. Ze maken deel uit van een nog grotere strijdmacht die zich opmaakt om een einde te maken aan het 38 maanden durende beleg van de Bosnische hoofdstad....

REUTER

Reuter

SARAJEVO

'Wij kunnen de aanwezigheid van tussen de 20 à 30 duizend man van het regeringsleger (eentiende van het totaal) in de Visoko-Breza regio bevestigen', aldus een VN-functionaris die anoniem wilde blijven. 'In deze oorlog heeft zich een dergelijke militaire concentratie nog niet voorgedaan. Zij hebben duidelijk het plan om naar Sarajevo op te trekken. Het ziet ernaar uit dat de Bosnische Serviërs zich ook mobiliseren om een mogelijk offensief te pareren', aldus de VN-functionaris.

Zegslieden van het Bosnische leger, die eveneens anoniem wilden blijven, zeiden dat militairen van tenminste vier legerkorpsen betrokken zullen zijn bij een poging het beleg van Sarajevo te breken. Deze zegslieden geloven dat de grote aanval zal plaatsvinden door de eenheden buiten de stad, maar ook vanuit de stad en elders in Bosnië. Op die manier zouden het Bosnische leger de Bosnische Serviërs kunnen beletten zich te concentreren.

Eenheden van de afgescheiden Bosnisch-Servische republiek in Pale houden Sarajevo sinds april 1992 omsingeld. Zij bestoken de bevolking met hun artillerie en blokkeren naar believen de aanvoer van humanitaire hulp.

De regeringstroepen bevinden zich op ongeveer 20 kilometer van Sarajevo in de Visoko-Breza regio in het noordwesten. Het Bosnische leger overtreft in aantal de Bosnische Serviërs, maar verkeert in een nadelige positie wat betreft zware wapens zoals tanks en artillerie. Ondanks deze ongelijke sterkte heeft de Bosnische president Izetbegovic gezworen dat het beleg van Sarajevo op uiterlijk 25 november moet zijn opgeheven.

Volgens zegslieden van de VN is een zware veldslag om de stad eerder een kwestie van dagen dan van weken of maanden. 'Het Bosnische leger heeft afgelopen weekeinde twee Canadese VN-waarnemingsposten bij Visoko ontruimd. Toen zij aanvankelijk weigerden werden ze met granaten beschoten. Ook werden honderden burgers uit naburige dorpen geëvacueerd'.

Als het regeringsleger tot een offensief bij Sarajevo mocht besluiten, dan moet het slag leveren tegen twaalfduizend Servische militairen met naar schatting 500 à 800 zware wapens: tanks, artillerie, mortieren en raketten. Volgens militaire deskundigen zal een langdurige slag om Sarajevo uitlopen op een catastrofe voor de Bosniërs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden