Bosnië krijgt voorlopig geen nieuwe hulp meer

De Europese Unie, de Verenigde Staten, de Wereldbank, Japan en een aantal andere (Arabische) landen willen voorlopig geen nieuwe financiële bijdragen geven voor de wederopbouw van Bosnië....

ANP

ANP

BRUSSEL

Zo is een deel van het vredesakkoord van Dayton nog niet uitgevoerd. Verder is er geen wetgeving voor de centrale bank en werkt het douanesysteem niet. Ook is nog niets geregeld voor de terugkeer van vluchtelingen.

Eind deze maand zou een nieuwe donorconferentie moeten plaatsvinden voor hulp aan Bosnië. Daarvoor waren in het Portugese Sintra eerder deze maand tal van voorwaarden gesteld. De betrokken partijen zijn nu van mening dat de verschillende Bosnische bevolkingsgroepen zich daar niets van hebben aangetrokken.

'We hebben daarom de conferentie geannuleerd', aldus een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag in Brussel. 'Bosnië werkt niet als staat. Zolang dat het geval is zal er geen nieuwe conferentie gepland worden.'

Minister Pronk betreurt het besluit de conferentie te annuleren, vooral omdat er geen nieuwe datum is vastgesteld. Ook wijst hij er via een woordvoerder op, dat het vooral de Bosnisch-Servische republiek Srpska is die zich niet aan de bepalingen van het Dayton-akkoord houdt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden