Column

'Bosma, doe als Asterix en koop je eigen dorp met een hek eromheen'

Martin Bosma's vurigste wens is een Groot-Nederland te stichten, een verbond van Vlamingen, Afrikaners en Nederlanders. 'Koop een wegkwijnend dorp', schrijft Lidy Nicolasen. 'Hang het oranje-blanje-bleu van de prinsenvlag in top en laat op gezette tijden het Wilhelmus door luidsprekers knallen.'

Cartoonfiguren Asterix en Obelix in het Parijse pretpark.Beeld afp

'Héél Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk...' Asterix, natuurlijk, wie kent de beginzinnen van elke Asterix-strip niet, dat steevast wordt gevolgd door het verhaal van de toverdrank die de bewoners van het dorp onoverwinnelijk maakt. In 1959 verscheen de eerste strip. De Fransen sloten Asterix en Obelix meteen in hun armen.

Waarom weet niemand precies. De humor, de knipoog naar de actualiteit, de uitvergrote eigenschappen van de Fransman in de hoofdpersoon Asterix en zijn kompaan Obelix. Ze leefden met dorpsgenoten in een omheinde veste. Maakten er ruzie over voorspelbare zaken. Het dorpshoofd zat onder de plak van zijn vrouw, de bard kon niet zingen en ze sloegen elkaar het liefst met rotte vis op hun gezicht. Buiten loerde de vijand, loerden de Romeinen.

Orania in Zuid-Afrika
Nobele onschuld, tot op zekere hoogte te vergelijken met alle initiatieven die mensen door de eeuwen heen namen om het verleden en hun identiteit vast te houden. Neem Orania. Er wonen 900 mensen. Het ligt aan de Oranjerivier in de provincie Noord-Kaap van Zuid-Afrika en het is eigendom van de maatschappij Vluyteskraal Aandeleblok. Om er te wonen moet je dus aandeelhouder worden en de idealen onderschrijven. Asterix en de zijnen houden de Romeinen buiten de deur, Orania de zwarte medemens.

Het is een land waar Martin Bosma, Kamerlid en rechterhand van PVV-leider Geert Wilders, wil wonen, blijkt uit zijn boek Handlangers van de ANC-Apartheid. Zelf ontkent hij dat er zoiets als een boek bestaat, maar het manuscript kwam in handen van NRC, die wist te vertellen dat de uitgever had besloten het boek niet op de markt te brengen.

Wie in de omgeving van Bosma verkeert, heeft weet van Orania. Met enige regelmaat zegt hij in de PVV-fractie: 'Uiteindelijk moeten we allemaal naar Orania.' Op zijn kamer hangt de vlag van het dorp, naast symbolen die behoren tot de Afrikaner cultuur.

Eigen scholen en munt
Zijn land van melk en honing is in 1990 door veertig families gesticht. Ze kochten het vervallen dorp op voor anderhalf miljoen rand, onder leiding van Carel Boshoff, schoonzoon van Hendrik Verwoerd, die behalve premier van Zuid-Afrika (1958 tot 1966) ook de grondlegger was van de apartheid. Een zoon van Verwoerd trachtte eerder al de nederzetting Afrikaner Selfwerksaamheid op te richten. Ze noemden zich de Oranjewerkers, maar het lukte hen niet een nieuwe Boerenstaat van de grond te tillen.

De inwoners van Orania wonen in Kleingeluk. Ze hebben hun eigen scholen KenWeb en een eigen munteenheid Ora. Niet-Afrikaners mogen alleen op visite komen. Nelson Mandela ging er na zijn vrijlating een kopje thee drinken met mevrouw Verwoerd, waarmee Orania niet alleen gedoogsteun leek te krijgen maar ook te worden verheven tot een soort Staphorst in het nieuwe Zuid-Afrika. Mooier dan Staphorst. Die Oranjerivier vloei hier taamlik wyd. Orania het lieflike sonsondergange en snags kan sterrekykers die onbesoedelde hemelruim bespied.

Met apartheid heeft het allemaal niks te maken, vindt ook PVV'er Bosma, want apartheid is 'immoreel en verwerpelijk'. Het is het omgekeerde dat hem benauwt, namelijk dat Nederlanders in Nederland het lot wacht van de Afrikaners in Zuid-Afrika. De Afrikaners dat zijn wij, schrijft hij. Het ligt aan de linkse elite, anti-apartheidsstrijders als Joop den Uyl dat de corrupte terreurorganisatie ANC in het zadel zit waarna met de komst van Mandela ook het plunderen, moorden en verkrachten begonnen.

Groot-Nederland
Dit staat ons ook te wachten. 'Wat links heeft willen betekenen voor Zuid-Afrika wil het ook dolgraag Nederland aandoen', waarschuwt hij. Vijftig, misschien honderd jaar, maar dan zij wij de Afrikaners van vandaag. Bosma's vurigste wens is een Groot-Nederland te stichten, een verbond van Vlamingen, Afrikaners en Nederlanders.

Ik zou willen zeggen tegen Bosma: neem een voorbeeld aan Asterix en Orania. Er zijn genoeg dorpen aan de rafelranden van Nederland die een kwijnend bestaan leiden, dringend een nieuwe impuls behoeven en wellicht voor een habbekrats te koop zijn. Zet er een hek omheen, hang het oranje-blanje-bleu van de prinsenvlag in top en laat op gezette tijden het Wilhelmus door luidsprekers knallen. Wat kan er mooier zijn onze redding vanuit de polder aan te pakken.

Lidy Nicolasen is verslaggeefster van de Volkskrant. Ze schrijft wekelijks een column voor Volkskrant.nl.

PVV-Kamerlid Martin Bosma.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden