Boskalis: uitstel werk door de bouwenquête

Baggeraar Boskalis houdt er rekening mee dat er de komende periode minder werk is vanwege de parlementaire enquête naar de bouwfraude....

Van onze verslaggever

Ook Boskalis wordt verdacht van het maken van verboden prijsafpraken. Uit de schaduwboekhouding van het in opspraak geraakte bouwbedrijf Koop Tjuchem blijkt dat de bedrijven Ballast Ham Baggeren en Boskalis in 1996 de concurrentie hebben afgekocht bij de openbare inschrijving van de zand overslagput in IJmuiden. Deze zogeheten Fortput is een cruciaal onderdeel van het monopolie in de winning en distributie van zeezand. Van Gelder wilde geen commentaar geven op het onderzoek.

Vooralsnog heeft Boskalis geen last van de onthullingen over bouwfraude. Ook over het afgelopen halfjaar zag het bedrijf de nettowinst stijgen, met 8 procent tot 32,6 miljoen euro. De omzet uit verricht werk daalde met 7,7 procent tot 445 miljoen euro, doordat enkele thuismarkten achterbleven bij de verwachtingen.

Daar staat een stijging tegenover van de omzet uit opgeleverd werk, terwijl de baggeraar ook meer nieuwe opdrachten binnenhaalde. Daardoor bleef de orderportefeuille op peil. Die steeg van 1,2 miljard euro eind 2001 tot 1,3 miljard euro aan het einde van het eerste halfjaar 2002. Voor het hele jaar verwacht het baggerbedrijf een winstgroei van 5 tot 10 procent, onder meer dankzij een grote opdracht van Chevron in Nigeria.

Boskalis bouwt aan een thuismarktpositie in Italië. Het bedrijf is vergevorderd in het verwerven van materieel (een grote cutter en middelgrote hopper) en de resterende activiteiten uit het faillissement van de Italiaanse baggermaatschappij Dragomar. Met de overname, die binnen twee maanden kan zijn afgerond, is 18 miljoen euro gemoeid.

Het concern verwacht veel werk in Italië na jaren van geringe investeringen in de infrastructuur. Door de Operatie Schone Handen stonden de aanbestedingen in Italië gedurende lange tijd op een laag pitje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden