Boskalis: omkoping op Mauritius

Voor 80 duizend euro hielp de voorzitter van het havenbedrijf op Mauritius Boskalis bij het vergaren van een baggerklus ter waarde van 11 miljoen euro.

AMSTERDAM - Baggerbedrijf Boskalis heeft zich op het tropische eiland Mauritius schuldig gemaakt aan omkoping en samenzwering om een grote opdracht binnen te halen.


Eind mei legde Boskalis voor de rechtbank in Mauritius een volledige schuldbekentenis af. Het bedrijf uit Papendrecht heeft tussen augustus 2006 en mei 2007 in totaal zo'n 80 duizend euro overgemaakt naar Siddick C., de voormalige voorzitter van het havenbedrijf. Dit gebeurde nadat Boskalis de opdracht had gekregen een lokale vaargeul uit te baggeren. Voorafgaand aan het contract heeft Boskalis ook nog eens 'samengezworen' met de directeur van de haven, bekende de onderneming.


Alles draait om 'Het Engelse Kanaal' in Mauritius. Dat moest worden verdiept om grotere schepen toegang te geven tot Port Louis, de haven van het eiland in de Indische Oceaan. Om de opdracht ter waarde van zo'n 11 miljoen euro binnen te halen, maakte een Boskalismedewerker in zes tranches bedragen over naar Blockbuster Video Network, een bedrijf van Siddick C.


Daarmee ging de medewerker zijn boekje ver te buiten. Het bedrijf heeft inmiddels 'disciplinaire maatregelen' tegen hem genomen. De woordvoerder van Boskalis wil niet zeggen welke, zolang de zaak in Mauritius nog onder de rechter is. 'En of ik het daarna wel wil zeggen, betwijfel ik.' De medewerker zal zeker niet persoonlijk in Mauritius worden vervolgd voor het betalen van steekpenningen. Alleen het bedrijf is daarvoor aansprakelijk.


Of Boskalis zal worden gestraft, is onduidelijk. De openbaar aanklager op Mauritius zou tegen het Financieele Dagblad hebben gezegd dat Boskalis vrijuit gaat wanneer het bedrijf in september nogmaals een verklaring aflegt in de zaak tegen Siddick C. Die verklaring is van groot belang omdat de havenbaron zelf nog altijd ontkent dat hij steekpenningen zou hebben aangenomen. Boskalis zelf benadrukt dat de zaak nog onder de rechter is, 'of en hoeveel straf we krijgen blijkt pas eind september'.


In de zaak op Mauritius heeft Boskalis nu schuld bekend. Maar dat doet het nadrukkelijk niet in Uruguay, Argentinië en Zuid-Afrika. Ook daar zijn dochterbedrijven van de baggeraar er de afgelopen jaren ervan beschuldigd dat zij met steekpenningen opdrachten hebben verkregen. 'Wij hebben die kwesties onderzocht en zijn niet van mening dat we iets fout hebben gedaan', zegt de woordvoerder. De beschuldigingen moeten volgens hem meer worden gezien in het licht van lokale politieke spelletjes. Boskalis voelt zich daarin gesterkt doordat er ruim een jaar na geruchten over misstanden in die landen nog steeds geen rechtszaken zijn geweest. 'Al loopt er in Zuid-Afrika nog altijd een onderzoek.'


Corruptie is voor veel multinationals dagelijks een lastige kwestie. Tot voor kort waren steekpenningen zelfs aftrekbaar voor de winstbelasting. Het kan gaan om smeergeld om een opdracht te krijgen, maar ook om een uit de hand gelopen fooi met als doel materieel binnen een redelijke termijn door de douane te loodsen. Het blijft het lastig om te zeggen waar precies de grens ligt tussen corruptie en zakendoen volgens de lokale regels, aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden