Boskalis in een klap 175 miljoen minder waard

Beleggers hebben het aandeel Boskalis gisteren massaal gedumpt in reactie op de onverwacht slechte winsttijding die het baggerconcern Boskalis vrijdagmiddag afgaf....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De ineenschrompeling van de koers volgt op de mededeling van Boskalis dat dit jaar de winst 'belangrijk' lager zal uitvallen dan de 88,4 miljoen die in 1994 is behaald. Overcapaciteit op de baggermarkt, scherpe prijsconcurrentie en het uitblijven van orders in de komende maanden van dit jaar speelt de baggeraar ernstig parten.

Voor veel handelaren en beleggers kwam de sombere winstverwachting zeer onverwacht, hoewel al enkele maanden rapporten van analisten circuleren waarin wordt gewaarschuwd voor slechtere tijden op de baggermarkt. De eerste reactie was gisteren dan ook: verkopen. Binnen een paar uur gingen meer dan een miljoen stukken (dubbeltelling) over de toonbank, ruim tien zo veel als de gebruikelijke dag omzet.

Volgens een handelaar op de Amsterdamse beursvloer is het vertrouwen in Boskalis volkomen zoek. 'De berichtgeving van Boskalis was niet optimaal, om het maar voorzichtig te zeggen. Die beleggers zijn pisnijdig over dit geheel. Zij stappen er nu rücksichtlos uit.'

Een woordvoerder van het Boskalis bestrijdt dat het baggerconcern te laat met de informatie naar buiten is gekomen. 'Wij zijn het niet eens met deze kritiek. Wij zijn nog steeds van mening dat wij zeer zorgvuldig hebben gehandeld en de informatie tijdig naar buiten hebben gebracht.'

Volgens hem hield Boskalis al wel rekening met moeilijker marktomstandigheden maar is de laatste paar maanden pas goed duidelijk geworden dat de toenemende concurrentie op de baggermarkt de orderportefeuille geen goed zou doen. 'Wij zijn niet verrast door de ontwikkelingen maar wel door de snelheid waarmee zij zich hebben voltrokken.'

Eind 1994 had het concern voor 710 miljoen gulden aan opdrachten in portefeuille terwijl een jaar eerder nog een bedrag van 946 miljoen in de boeken stond.

De grote Nederlandse concurrenten HBG en Ballast Nedam, wilden gisteren niet ingaan op de negatieve verwachtingen bij Boskalis. De woordvoerder van Ballast Nedam zei vast te houden aan de uitspraak die het concern begin deze maand, bij de presentatie van de jaarcijfers over 1994 heeft gedaan.

Ballast Nedam meldde toen er vanuit te gaan dat de winst dit jaar gelijk zou zijn aan de 91,3 miljoen van 1994. Volgens hem zal 1995 een moeilijk baggerjaar worden maar 'wij hebben volop vertrouwen in de markt'. De woordvoerder van HBG verwees naar de persconferentie over de jaarcijfers die het concern eind deze week geeft.

Beide concerns zijn minder gevoelig voor de ontwikkelingen op de baggermarkt dan Boskalis. Zowel Ballast Nedam als HBG behalen zo'n 10 procent van de omzet met baggeren, bij Boskalis is dat meer dan 80 procent.

Het slechte nieuws werkte ook minder in de aandelenkoersen van beide concerns door. HBG verloor gisteren vijf gulden en sloot op 246 gulden terwijl Ballast Nedam 3,50 gulden zakte naar 67 gulden. Ook IHC Caland, bouwer van baggerschepen kreeg een klap van de markt mee. De koers daalde ruim twee gulden naar 36,60 gulden.

Een van de analisten die de neergang van de baggermarkt heeft voorzien is D. Worm van ING Research. In een eind vorig jaar verschenen rapport toonde de bank zich somber over de winstvooruitzichten van de Nederlandse baggerbedrijven.

Worm zegt dat sinds het verschijnen van het rapport de situatie op de baggermarkt niet is veranderd. Hij voegt daaraan toe dat de baggermarkt gekenmerkt wordt door grote schommelingen. Dat wordt nu nog versterkt door het vervroegd aflopen van een enorm baggerproject in Azië, de aanleg van een nieuwe luchthaven van Hongkong. 'Daar drijven nu nogal wat schepen rond, wachtend op de volgende order.' Het gevecht tussen de baggerconcerns gaat onder andere om de aanleg van twee containerhavens voor Hongkong.

Een opdracht die al (bijna) vergeven is, is het uitdiepen en verbreden van een vaargeul in de Rio de la Plata in Uruguay. Met dit onderhoudscontract is tachtig tot honderd miljoen gemoeid en zou al vergeven zijn aan HBG. Maar volgens de HBG-woordvoerder is de zaak nog niet helemaal rond.

De twee andere Nederlandse gegadigden, Boskalis en Ballast-Nedam, werken in deze zaak samen. Zij zijn bijzonder gepikeerd, omdat de opdrachtgever hun biedingsenveloppe niet eens heeft geopend. Beide ondernemingen hebben officieel bezwaar aangetekend tegen de gang van zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.