Boskalis en Heijmans bestuderen bod op HBG

Bouwer Heijmans en baggeraar Boskalis bereiden een vijandig bod voor op bouwbedrijf HBG. Daarvoor moet wel de joint-venture tussen HBG en Ballast Nedam afgeblazen worden....

Heijmans en Boskalis gaan na of ze door een overnamebod, waarover de aandeelhouders van HBG mogen beslissen, de joint-venture definitief naar de prullenbak kunnen verwijzen. Spoed is hierbij gewenst, want HBG heeft aangekondigd dat het 'op een gepast moment' naar de Ondernemingskamer zal stappen om de bevriezing van de joint-venture op te heffen.

Vrijdag concludeerde een gerechtelijke commissie, die HBG in opdracht van de Ondernemingskamer had onderzocht, dat er niet voldoende bewijzen zijn om HBG te beschuldigen van verkeerd beleid. HBG vat dit op als een signaal dat de joint-venture met Ballast Nedam door kan gaan.

Maar een van de aanklagers, P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), vindt dat voorbarig. 'Een enquête-commissie doet onderzoek naar de feiten. De Ondernemingskamer concludeert of er sprake is van wanbeleid of niet.' De argumentatie van de commissie onder leiding van J. Peters en P. Moerland vindt De Vries dun. 'De joint venture met HBG zou acceptabel zijn, omdat het past binnen de strategie van HBG, maar die strategie is nooit goedgekeurd door de aandeelhouders. De slechte informatievoorziening aan de aandeelhouders, kan daarom ook een grond zijn voor wanbeleid.'

W. Burgers van Orange Fund, dat aandelen HBG bezit, noemt het advies ook teleurstellend. 'Over echt belangrijke materie is geen uitspraak gedaan. Dit is het intrappen van een open deur. Waar het om gaat is dat HBG ruimte moet openlaten voor alternatieven. Daar wordt niets over gezegd.' Burgers heeft zijn hoop gevestigd op een 'geconcretiseerd' bod van Boskalis en Heijmans.

'We zijn in open overleg met Heijmans', zegt Boskalis-bestuurder P. Berdowski.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden