'Bosje' bouwt zijn wereldwonder: een brug

Een 1504 meter lang lint van beton en asfalt over de Suriname-rivier heeft de republiek geruïneerd, maar het staatshoofd is apetrots op 'zijn' brug....

Het project van Ballast Nedam heeft zo zijn gevolgen. Directeur H. Chang van het Miranda Lyceum vraagt 25 Surinaamse guldens aan haar leerlingen voor elk toiletbezoek, want alleen zo kan ze de wc-rollen betalen. Papier voor proefwerken krijgt ze ook niet van de failliete overheid.

Maar Chang, zeker geen aanhanger van 'Bosje', is blij dat de brug er eindelijk is. 'U heeft toch zelf gezien hoe lang de oversteek met de veerpont duurt', vraagt ze. 'Nederland is zo ingenomen met de Westerschelde-werken, maar niet één brug hebben ze hier gebouwd. Het is echt een schande.'

Wijdenbosch' presidentschap wordt als mislukt beschouwd, maar met de opening vandaag van de brug, zes dagen voor de verkiezingen, hoopt hij zijn finest hour te beleven. Zo'n vijftigduizend Surinamers demonstreerden precies een jaar geleden tegen hem, maar zoals het ernaar uitziet zal een veel groter aantal op de opening afkomen.

Want na zes mislukte plannen in een halve eeuw is de brug er eindelijk. Al weken kunnen Surinamers onder begeleiding de brug op en vrijwel iedereen komt na afloop enthousiast terug. Na het succesvolle Staatsolie, 's lands enige staatsbedrijf dat winst maakt, kan de Surinamer nu ook trots zijn op zijn 'wereldwonder' dat uit eigen zak is betaald.

Vanaf vandaag kan ongestoord de honderden kilometers lange kusttocht van het oostelijke Albina naar Nickerie in het westen worden afgelegd. Geen veerponten en urenlange vertragingen meer. 'De opening zal de president zeker stemmen opleveren', zegt een vrouw die naar de brug tuurt.

NDP-leider Desi Bouterse, die ruziet met Wijdenbosch, heeft zijn aanhangers opgeroepen massaal naar de opening te komen om het 'succes' van de brug voor de NDP op te eisen.

Door de 'bruggenmanie' van Wijdenbosch - vorig jaar werd al de anderhalve kilometer lange Coppename-brug geopend - is de schatkist thans 170 miljoen Nederlandse guldens armer. Door geldgebrek zag de regering zich vorig jaar zelfs gedwongen de inkomsten uit de bauxietsector aan Ballast Nedam te 'verpanden'. 'Deze bruggen zullen het volk nog vele jaren financiële ellende brengen', voorspelt fractievoorzitter O. Rodgers van de Nieuw Front-oppositie.

Onzin, zegt de president. 'Er moeten nóg meer bruggen komen. Want alleen door te ontsluiten, kun je Suriname tot ontwikkeling brengen.' Het district Nickerie wordt als voorbeeld genoemd: sinds de oplevering van de Coppename-brug wordt het drukker bezocht door inwoners van Paramaribo. Vanaf vandaag is het dus de beurt aan Commewijne en de nabijgelegen districten.

Bij Beekhuizen, waar de brug steil omhoog gaat naar 48 meter, moet een metershoog portret van Wijdenbosch duidelijk maken aan wie de brug is te danken. De enorme gaten in de weg die naar de brug leidt, worden nog snel dichtgegooid.

Bij het Nieuw Front, de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen van donderdag, maken ze zich niet druk over de invloed die de brug kan hebben op de kiezers. 'Surinamers zijn intelligent genoeg om hier niet in te trappen', zegt Rodgers na afloop van een verkiezingsbijeenkomst buiten Paramaribo. 'Ze hebben krom moeten liggen voor de bruggen. Een bittere smaak hebben ze achtergelaten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden