NIEUWSBOSBRANDEN VS

Bosbranden grijpen om zich heen; 500 duizend evacués in Amerikaanse staat Oregon

Meer dan 500 duizend inwoners van de Amerikaanse staat Oregon hebben hun huis moeten verlaten, nu bosbranden snel om zich heen grijpen. De autoriteiten vermoeden dat zeker één van de branden is aangestoken.

Michiel van der Geest
Inwoners van Oregon proberen het vuur te onvluchten. Beeld Getty Images
Inwoners van Oregon proberen het vuur te onvluchten.Beeld Getty Images

In de twaalf westelijke staten van de VS woeden meer dan honderd bosbranden, waarvan tientallen branden in Oregon. Ze worden aangewakkerd door ongebruikelijk hete, droge winden en hoge temperaturen. Duizenden brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen. Bij de branden in Oregon vielen al zeker vier doden.

In Medford, een stad in het zuiden van Oregon met ruim 80 duizend inwoners, hebben de meeste mensen te horen gekregen dat ze moeten evacueren of daarmee rekening moeten houden. De plaatsen Detroit, Blue River, Vida, Phoenix en Talent zijn zwaar getroffen. Tienduizenden mensen moesten in allerijl hun huis verlaten.

Ook enkele buitenwijken van Portland, de hoofdstad van de staat, zijn geëvacueerd. Volgens de lokale krant The Portland Tribune kende Portland donderdag de zwaarste luchtvervuiling in de wereld, boven steden als Delhi en Jakarta.

De gouverneur van Oregon, de democraat Kate Brown, zei op een persconferentie dat er in de staat nog nooit zoveel oncontroleerbare branden zijn geweest. Een woordvoerder van de brandweer vertelde aan The New York Times dat openstaande gasleidingen een extra probleem vormen. Het vuur legde al vele net verlaten woningen en kantoren in de as.

Brandstichting

Eén van de zwaarste branden is mogelijk aangestoken. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de Ashland-brand, die bij die stad begon en honderden huizen verwoestte in nabijgelegen plaatsen.

Het lichaam van een slachtoffer is gevonden in een van de verwoeste gebouwen. Volgens de politiechef van Ashland zullen waarschijnlijk nog meer lichamen worden ontdekt als de autoriteiten woningen doorzoeken die door het vuur zijn vernietigd.

Ondertussen hebben de autoriteiten er ook een dagtaak aan om geruchten over de mogelijke brandstichters te ontkrachten. Rechtse krachten beschuldigen extreem-linkse Antifa-activisten, linkse groeperingen wijzen naar extreem-rechtse krachten als Proud Boys. Maar voor die betrokkenheid zijn nog helemaal geen aanwijzingen, bezweert de politie op Facebook.

Lees ook:

Westen van VS staat in brand: zes doden en duizenden mensen op de vlucht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden