Bos wil ‘pilsje drinken’ met Balkenende over verkiezingscampagne

PvdA-leider Wouter Bos wil ‘bij een pilsje’ nog eens met zijn CDA-collega en beoogd nieuwe premier Jan Peter Balkenende de irritaties en wrevels van de Tweede Kamerverkiezingscampagne 2006 doornemen....

ANP

Bos zei echter ook blij te zijn dat dit niet gebeurd is tijdens de gesprekken over het nieuwe coalitieakkoord. Toen hadden de leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie de blik op de toekomst en werden ze daar vanzelf enthousiast over.

De PvdA-leider die zaterdag het resultaat van die gesprekken en de toetreding van de PvdA moet verdedigen op een partijcongres, herhaalde nog eens dat de coalitiebesprekingen in 2003 niet waren misgelopen vanwege het ontbreken van chemie of humeuren tussen hem en Balkenende.

Eerder deze week zei PvdA-fractieleider en onderhandelaar Jacques Tichelaar dat dit wel zo was. Bos zegt er echter van overtuigd te zijn dat het ook verschil uitmaakte dat het CdA een alternatief had. Het CDA kon toen met de VVD in zee en daar gaf de partij ook de voorkeur aan. Deze keer was daar geen sprake van. Het CDA kon niet om de PvdA heen.

Het verwijt dat de PvdA de SP niet binnen boord heeft gehouden bij informatiegesprekken veegde de beoogde vicepremier van Nederland ook van tafel. ‘De PvdA was de enige partij die met de SP door wilde’, zei hij. Het CDA en de SP wilden dat niet. Hij is er nog steeds van overtuigd dat als de SP en de PvdA wel door hadden gewild, het CDA niet veel had kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden