Bos wel op de hoogte van contact met NAVO

Vicepremier Wouter Bos is vrijdag diep door het stof gegaan in een kabinetsverklaring over de openlijke onenigheid tussen hem en CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) over het NAVO-verzoek langer in Uruzgan te blijven.

Bos moest, anders dan hij een dag eerder zei, bekennen dat hij wel degelijk op de hoogte was van de contacten met de NAVO.

‘De minister van Buitenlandse Zaken heeft in goed overleg met de betrokken bewindslieden contact onderhouden met de secretaris-generaal van de NAVO en deze heeft, in het licht van die contacten, het inmiddels bekendgemaakte verzoek aan Nederland gericht’, zei Bos in een korte verklaring na afloop van de ministerraad.

Dikke streep

Bos wilde in de persconferentie geen van de uitspraken die hij een dag eerder deed, herhalen of toelichten. ‘Daar staat een dikke streep onder’, liet hij weten. Donderdag zei Bos verrast te zijn geweest door het NAVO-verzoek dat vorige week binnenkwam. Daarin wordt Nederland gevraagd een jaar langer (tot augustus 2011) militair actief te blijven in Uruzgan Dat is uitgerekend de provincie waarvan de PvdA steeds heeft gezegd dat Nederland daar hoe dan ook eind 2010 weg is.

Ook zei Bos donderdag dat de variant zoals verwoord in de NAVO-brief voor de PvdA onbespreekbaar was. In de persconferentie verwees hij vrijdag bij alle vragen door naar de kabinetsverklaring.

Twee misverstanden

Volgens Bos is de afgelopen dagen sprake geweest van twee misverstanden. Het ene is dat de PvdA al akkoord zou zijn geweest met een langer verblijf in Uruzgan. Het andere dat het contact met de NAVO een soloactie van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is geweest. Bos: ‘Geen van de partijen heeft zich ergens aan gecommitteerd. En Verhagen heeft alles zorgvuldig afgestemd.’

Alle PvdA-bewindslieden gebruikten vrijdag bij het verlaten van de Trêveszaal het woord ‘misverstand’. Vicepremier Rouvoet (ChristenUnie) bracht een nuance aan: ‘Voor zover er sprake was van misverstanden, zijn die uitgesproken.’ Hij wilde niet zeggen of er meer aan de hand was dan misverstanden.

Geen schoonheidsprijs

Verhagen nam het woord echter niet in de mond. ‘Ik heb in de ministerraad mijn hart gelucht. We gaan nu werken aan een verantwoord besluit. Daarbij gaan we alle opties onderzoeken.’ Bos zei dat het geheel geen schoonheidsprijs verdient. ‘Maar dat kan bij zo’n ingewikkeld onderwerp gebeuren.’

Vice-premier Bos vrijdag tijdens de ministerraad. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden