Bos: VVD en D66 hypocriet

PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos vindt het ‘hypocriet’ van VVD en D66 dat ze hem wel ter verantwoording roepen als een bankier met een te hoge bonus vertrekt maar hem niet steunen in een voorstel om hogere inkomens wat zwaarder te belasten.

ANP

Bos zei dat maandagavond tijdens het NOS-verkiezingsdebat op tv. Hij kreeg daar kritiek van de fractievoorzitters van CDA, VVD, PVV en D66 op het idee om hogere inkomens te belasten tegen een tarief van 60 procent.

Ontzien

Bos vindt het ‘een elementair beginsel van beschaving’ dat je in een crisis de zwaarste lasten bij de sterkste schouders legt. ‘Het is heel normaal om mensen die het moeilijk hebben te ontzien.’

‘Een symbolische bijdrage’, reageerde D66-leider Alexander Pechtold. Volgens VVD-fractievoorzitter Mark Rutte wil Bos ‘een greep doen uit de portemonnee van de burger’, terwijl er flink gesneden zou moeten worden in ‘het vet’ van de overheid. Lastenverzwaringen zijn schadelijk voor de economie, aldus Rutte.

Bos benadrukte dat alleen belastingverhogingen het grote financiële tekort bij de overheid niet zullen oplossen. Daarvoor is volgens hem het snijden in de uitgaven ook nodig. Momenteel zoeken ambtenaren naar mogelijkheden om 35 miljard euro te kunnen bezuinigingen.

Lijsttrekkers bij het verkiezingsdebat. (ANP) Beeld
Lijsttrekkers bij het verkiezingsdebat. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden