Bos voert regie bij uitwerking beleidsplannen

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Bos van Financiën gaat de regie voeren bij de uitwerking van het beleidsprogramma van het kabinet. De ministerraad is hiermee woensdag akkoord gegaan.

Volgens Bos leeft er in het kabinet een overschot aan goede ideeën. ,,Als we die allemaal moeten uitvoeren, zouden we miljarden meer uitgeven dan waarvoor we hebben getekend'', zei hij na de ministerraad.

Het beleidsprogramma, dat op 14 juni verschijnt, is de uitwerking van het regeerakkoord, waarin alleen globaal staat wat het kabinet de komende vier jaar gaat doen. De ministers zijn de afgelopen maanden het land in geweest om met burgers en belangenorganisaties te praten over de invulling van hun plannen. Dat heeft volgens Bos tot een grote ideeënstroom geleid.

Initiatief van Bos

Volgens Bos is het heel normaal dat de minister van Financiën ,,een belangrijke rol'' speelt bij de coördinatie van het beleidsprogramma. De regie van Bos beperkt zich tot de finaniciering van de plannen. Premier Jan Peter Balkenende voert de regie over de teksten.

Volgens ingewijden zijn de afspraken in het kabinet gemaakt op initiatief van Bos. Het beleidsprogramma dreigde veel te dik te worden. Het telt nu nog 110 pagina's met 137 doelstellingen. ,,Dus Bos zei: zo kan het niet langer'', aldus een bron.

Het beleidsprogramma wordt een stuk gedetailleerder dan het regeerakkoord, maar het wordt geen Miljoenennota, zei Bos. De mate van uitwerking in het beleidsprogramma verschilt volgens hem per onderwerp. Zo loopt op het gebied van milieu en energie nog een onderzoek naar de meest efficiënte besteding van de middelen. Exacte invulling daarvan is dus nog niet mogelijk. Ook de participatietop met werkgevers en vakbonden kan nog tot nieuwe inzichten leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden