Bos trekt angel uit conflict over inkomsten staatsbank

Inkomsten uit kapitaalinjecties in banken gaan naar de aflossing van de staatsschuld...

Van onze verslaggever Douwe Douwes

den haag Alle inkomsten uit de kapitaalinjecties van de overheid in banken en verzekeraars gaan naar de aflossing van de staatsschuld. Met die belofte trekt minister Bos van Financiën (PvdA) de angel uit een sluimerend conflict met zijn coalitiegenoot, het CDA.

De afgelopen weken liet Bos in het midden wat hij wilde doen met eventuele opbrengsten uit de investeringen in onder meer ABN Amro en ING. Pieter van Geel, de fractievoorzitter van het CDA, trok vorige week een streep in het zand: omdat de injecties worden betaald met leningen die de staatsschuld verhogen, moeten alle inkomsten worden gebruikt om de schuld af te lossen, schreef hij op zijn weblog. En passant kreeg Bos de waarschuwing om de deelnemingen zo snel mogelijk te verkopen, en bij de staatsbanken geen ‘hobby’s toe te gaan passen’. In de Tweede Kamer zijn al geluiden opgegaan om bij Fortis en ABN Amro een minimumaantal vrouwen in de top neer te zetten. Minister-president Balkenende viel Van Geel vervolgens omstandig bij.

Bos reageerde vorige week niet afwijzend op de uitspraken van Van Geel, maar zei er wel meteen bij dat dat zou betekenen dat de begrotingsregels – en daarmee het coalitieakkoord – veranderd moeten worden. De drie regeringspartijen hebben afgesproken dat dividenden uit staatsdeelnemingen in principe gebruikt mogen worden om overheidsuitgaven te financieren. Toen die afspraken vorig jaar werden gemaakt, hield niemand er nog rekening mee dat de staat binnen de kortste keren eigenaar zou worden van twee grote banken, en miljarden zou investeren in ING en Aegon.

Het CDA is er veel aan gelegen om het imago van financieel prudente partij hoog te houden. De christen-democraten hechten er sterk aan om deze kabinetsperiode met een overschot op de begroting af te sluiten.

Bos legt zich nu neer bij de wens van zijn coalitiepartner. ‘De begrotingsregels zijn niet of nauwelijks op dit soort situaties toegesneden, dus die zullen we moeten aanpassen’, schrijft de minister op zijn weblog. ‘Gaat wel lukken maar vraagt even tijd.’ Bos gaat komende vrijdag in de ministerraad bespreken hoe hij de begrotingsregels wil gaan aanpassen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden